Gemeentelijke realisaties

Het gemeentebestuur investeert zelf ook in duurzame projecten.

cultuurhuis/De Griffel

Sinds midden 2005 is de regenwaterrecuperatie van OC De Griffel in Hulst in gebruik. Dat hergebruik van regenwater niet alleen een milieuvriendelijk alternatief is voor leidingwater maar ook financieel voordelig is, bewijzen de eerste resultaten. Als we het verbruik van drinkwater en de daaraan gebonden kosten van de laatste maanden met elkaar vergelijken komen we tot onthutsende vaststellingen. Het verbruik van drinkwater is de eerste drie maanden gedaald van 668 m³ tot 166 m³, dit is een daling met 75%, en ook de kosten inzake waterverbruik zullen ongeveer gelijkmatig verminderen.

cultuurhuis/het LOO

Bij de laatste verbouwingen (sanitair en terras cafetaria) werd al gedacht om de bestaande sanitaire installaties aan te sluiten op regenwater. De regenwaterrecuperatie van het cultuurcentrum is nu volledig in gebruik genomen. Het drinkwaterverbruik van ons cultuurcentrum zal daardoor ook gevoelig gaan dalen.

Jagershuis

Het gemeentebestuur van Tessenderlo heeft aan deze jeugdkampeerplek, gelegen in het hart van het natuurgebied Gerhagen, een biologische waterzuiveringsinstallatie geïnstalleerd zodat in dit waardevolle natuurgebied geen ongezuiverde afvalwaters meer worden geloosd.

Gerhagenvijver

Bij de constructie van het nieuw gebouw aan de Gerhagenvijver werden een groendak (extra isolatie en buffering regenwater) en een waterzuiveringsinstallatie voor de afvalwaters en een regenwaterrecuperatie voorzien.

Zwembad De Vloetlijn

Zwembad de Vloetlijn kreeg een bijzonder waterrecuperatiesysteem. Het principe hier is niet dat er regenwater wordt opgevangen, maar het spoelwater waarmee de installatie voortdurend wordt gespoeld wordt hergebruikt.

Andere gebouwen werden ondertussen ook al voorzien van een waterrecuperatiesysteem: beide gebouwen van de kinderopvang Pinokkio in het centrum en in Hulst, het gebouw van de Brandweer, ontmoetingscentrum het Goor, sporthal de Voordijcker en het tribunegebouw (Thes Sport).

Voor de meeste van deze investeringen ontving ons gemeentebestuur subsidies van de Vlaamse overheid en worden de exploitatiekosten van deze gebouwen verminderd. Door het duurzaam karakter van deze investeringen levert onze gemeente bovendien ook een belangrijke bijdrage aan het kwetsbare leefmilieu.

Meer informatie: www.vmm.be/water - Hier kan je terecht voor allerlei bijkomende informatie, alsook voor het boekje "Waterwegwijzer, bouwen en verbouwen".

Bekijk ook: www.infrax.be: Eens de slokoppen onder controle, zal je drinkwaterverbruik aanzienlijk afnemen. Maar er zijn nog meer mogelijkheden om te besparen. Deze kun je nalezen in de brochure ‘Rationeel watergebruik – Zo bespaart  je water en geld’ van Infrax, die je gratis kunt downloaden.

Naar top