Water: spring er zuinig mee om

Drinkwater waar het moet … hemelwater waar het kan!

Onze aarde staat bekend als de blauwe planeet … ze bestaat immer voor een groot deel uit water. Dat water bevindt zich vooral in de zeeën en oceanen, of zit vastgevroren in de poolkappen. Slechts een klein deel daarvan, 0,3 % om precies te zijn, is drinkbaar. Reden genoeg om zuinig om te springen met ons drinkwater! Wij gebruiken nog teveel het kostbare drinkwater voor toepassingen waar het niet echt voor nodig is. Met eenvoudige ingrepen zoals het dichten van lekken, te douchen in plaats van te baden, en het toilet door te spoelen met regenwater kunt u een aanzienlijke besparing realiseren en … u draagt eveneens bij tot een beter leefmilieu!

Gemiddeld verbruikt een Vlaming ongeveer 120 l water per dag of 43,8 m³ water per jaar. Hoe kleiner het gezin, hoe hoger meestal het verbruik per persoon. Het goede nieuws is dat we vandaag gemiddeld wel minder water verbruiken dan de inwoners van onze buurlanden. Het slechte nieuws is dat ons verbruik stijgt.

Door aan rationeel watergebruik te doen, kunt u uw verbruik drastisch terugschroeven. Met een beetje goede wil en enkele kleine ingrepen komt u al heel ver. Concentreer u op de echte slokoppen als het toilet, het bad en de douche, samen goed voor gemiddeld 70 % van het verbruik.

Lekken dicht en kraantje toe

Als een waterleiding springt, grijpt u uiteraard meteen in. Maar ook een kraan die druppelt, kunt u maar beter zo snel mogelijk repareren. Een druppend kraantje ziet er onschuldig uit, maar voor u het goed en wel beseft gaan er toch al snel elke dag enkele liters water verloren. Probeer lekken dus zo snel mogelijk te (laten) repareren.

Een warm bad nemen is heerlijk, maar de temperatuur van het water daalt vrij snel. De kraan gewoon laten lopen, zodat het water niet afkoelt, is hiertegen een remedie. Het water loopt weg via de overloop, en één bad nemen, kost al snel zoveel als vijf baden nemen. Een heel slechte gewoonte dus, waarmee niet alleen een massa water, maar ook heel veel energie wordt verspild!

Genieten zonder zorgen

Douchen en baden zijn samen goed voor gemiddeld 36 % van het leidingwaterverbruik. In de meeste gezinnen zijn dat de grootste slokoppen. Gelukkig kunt u ook hier water besparen zonder aan comfort in te boeten.

Een ligbad heeft al snel een inhoud van meer dan 100 l. Bij een gewone douchebeurt verbruikt u zowat de helft minder water. Met een goede spaardouchekop bespaart u nog eens 40 tot 50 %. Aangezien u minder warm water verbruikt, verbruikt u ook minder energie.

Genieten van een lekker warm en ontspannend bad is heerlijk. Maar doe dat eerder per uitzondering. Kies eerder voor een heerlijke douche, maar let ook daarbij op uw douchestijl: elke minuut douchen staat voor 6 tot 12 l water, afhankelijk van het feit of u al dan niet een spaardouchekop gebruikt.

Trek geen geld door de plee

Bijna elke woning heeft één of meer wc’s met een spoelbak. Meteen goed voor jaarlijks gemiddeld bijna 15 m³ water per persoon. Mag het iets minder zijn?

Hoe ouder het toilet, hoe meer u kunt besparen. De reservoirs van deze modellen staan meestal afgesteld op 9 tot 12 l. Voor het doorspoelen van een kleine boodschap is dat uiteraard veel te veel. Ook voor een grote boodschap is een 6-tal l meestal ruim voldoende. Probeer daarom uw spoelvolume te verminderen door bijvoorbeeld de vlotter te verstellen of door het plaatsen van een spoelbakregelaar.

Nieuwe wc’s hebben meestal een spoelbak met een inhoud van maximaal 6 l. Ze zijn zo ontworpen dat dit volstaat om een grote boodschap netjes door te spoelen. Kies voor een model dat u toelaat voor een kleine boodschap nog minder water te gebruiken.

Wassen en afwassen met minder water

Gemiddeld gaat ruim een vijfde van de hoeveelheid water die een gezin verbruikt op aan het wassen van textiel en de vaat. Zuinige toestellen kunnen een flinke besparing opleveren, maar ook hier komt het er op aan om aandacht te hebben voor rationeel watergebruik.

Wacht met wassen tot u een volle machine hebt. Meestal betekent dat 5 kg wasgoed, maar er zijn ook wasmachines die een grotere trommel hebben. Er zijn toestellen met een spaarprogramma voor kleine wasjes, maar daarbij verbruikt u relatief meer water dan bij een volle machine. Vele kleine wasjes maken dus samen dure was!

Tegenwoordig beschikt ongeveer 45 % van de Vlaamse gezinnen over een vaatwasmachine. Heeft u er een? Zorg ervoor dat die voor elke beurt goed gevuld is. Voor een kleine afwas is het beter om gezellig ouderwets met de hand af te wassen.

Nog meer tips

  • Was de auto met emmer en spons in plaats van met de tuinslang. Een tuinslang verslindt water. Ze kan tot 2000 liter per uur leveren. Met emmers zie je dadelijk hoeveel water je aan het verbruiken bent.
  • Sproei de tuin alleen als het langdurig droog is. Liever 1 keer per week een kwartier, dan elke dag 5 minuten. Dit kan uiteraard ook perfect met opgevangen hemelwater.
  • Geef in de badkamer de voorkeur aan een ééngreepsmengkraan. Gemiddeld verbruikt een tweegreepsmengkraan 20 liter water/minuut, een ééngreepsmengkraan 14 liter/minuut. Alles hangt natuurlijk ook af van de druk waarmee het water door de leidingen wordt gestuurd.
    In de keuken wordt bij voorkeur een tweegreepsmengkraan gebruikt, omdat daar ofwel warm, ofwel koud water genomen wordt.

Waarom hemelwater gebruiken?

Milieuvriendelijk

Grondwater is maar beperkt beschikbaar. We moeten zorg dragen voor deze bron van drinkwater en de kwaliteit ervan. In verschillende streken in Vlaanderen is het grondwaterpeil al enorm gezakt. Hier zijn twee redenen voor:

  • permanent oppompen van grondwater door privé-personen, industrie en producenten van drinkwater.
  • grondwater wordt minder gevoed, omdat er steeds meer verhard oppervlak (opritten, parkeerterreinen, wegen, ...) bijkomt.
    Het snel afvoeren van het hemelwater via de rioleringen leidt ook tot grote problemen in onze riolen, rioolwaterzuiveringsinstallaties en oppervlaktewateren. Bij regenweer kunnen de riolen en waterlopen de grote toevloed niet of nauwelijks aan, waardoor ze soms overstromen. Tijdens droog weer kampen veel waterlopen met een watertekort, waardoor de fauna en flora in en rond de waterloop kan aangetast worden.
Besparend

Hemelwater is gratis. Leidingwater moet betaald worden. Bovendien wordt de milieubelasting berekend aan de hand van het leidingwaterverbruik*. In de nabije toekomst zullen de kostprijs van het leidingwater en de hieraan gekoppelde milieubelasting blijven stijgen. Trouwens, waarom drinkbaar leidingwater gebruiken voor toiletspoeling?
*Voor elke Vlaming die niet over een eigen waterzuiveringsinstallatie beschikt, wordt er een bedrag aangerekend voor het transporteren en zuiveren van het afvalwater. Dit bestaat uit een bovengemeentelijk en een gemeentelijk niveau. Het bovengemeentelijk niveau zit standaard in de prijs van het drinkwater vanaf 1 januari 2005. Op gemeentelijk niveau ligt de keuze bij de individuele gemeente.

Zachter

Hemelwater is zachter en dus beter voor de wasmachine: er is geen ontkalker nodig en het waspoederverbruik is kleiner. Het leidingwater (dit is meestal grondwater) daarentegen is op zeer veel plaatsen in Vlaanderen hard tot zeer hard. Hemelwater is van nature zuurder dan leidingwater en kan op termijn wel metalen leidingen aantasten.

Waarvoor kan je hemelwater gebruiken?

De kwaliteit van opgevangen en goed gefilterd hemelwater voldoet voor:

  1. spoeling van toiletten: Als je enkel hemelwater gebruikt om het toilet door te spoelen, kan je tot 40% besparen op het drinkwaterverbruik;
  2. wassen van kledij;
  3. schoonmaak (woning, auto);
  4. het sproeien van de tuin.

Voor andere toepassingen zoals drinken, persoonlijke hygiëne en de vaatwas wordt het gebruik van hemelwater afgeraden. Technisch is het mogelijk het water verder te zuiveren tot het ook hiervoor geschikt is, maar er zijn gezondheidsrisico's. 

Voor wie?

Voor alle Limburgers, voor alle inwoners van Tessenderlo.

Meer info

Meer informatie: www.vmm.be/water - Hier kan je terecht voor allerlei bijkomende informatie ook voor het boekje "Waterwegwijzer, bouwen en verbouwen".

Bekijk ook

Bekijk ook: www.infrax.be: Eens de slokoppen onder controle, zal je drinkwaterverbruik aanzienlijk afnemen. Maar er zijn nog meer mogelijkheden om te besparen. Deze kun je nalezen in de brochure ‘Rationeel watergebruik – Zo bespaart  je water en geld’ van Infrax, die je gratis kunt downloaden.

Of de toelichting van Dialoog inzake Rationeel Watergebruik (zie hiernaast). Let wel: de premies die in dit document genoemd worden zijn helaas niet meer van toepassing.

Downloads

Externe links

Naar top