Sociale tewerkstelling en arbeidsactivering

Wie recht heeft op een (equivalent) leefloon, kan toekomstige tewerkstellingskansen verhogen door een tewerkstelling "art. 60 § 7".

Deze tewerkstelling:

  • geeft mogelijkheden om werkervaring op te doen, bij te scholen en arbeidsattitudes te oefenen zodat de kansen op een duurzame tewerkstelling verhoogd worden.
  • geeft de mogelijkheid om sociale zekerheidsrechten op te bouwen, waardoor na een volledig afgeronde tewerkstelling in het kader van art. 60 § 7 (opnieuw) aanspraak gemaakt kan worden op een werkloosheidsuitkering. 

De tewerkstelling kan gebeuren binnen het sociaal huis, bij het gemeentebestuur, bij een vzw of in een privé-onderneming. Het sociaal huis is de juridische werkgever en verzorgt het sociaal secretariaat voor de werknemer (lonen, verzekeringen, verlof, …). De tewerkstelling is beperkt in tijd: afhankelijk van de leeftijd van de werknemer, wordt een contract van één tot twee jaar aangeboden.

Tijdens deze tewerkstelling ontvangt de werknemer een loon en wordt hij of zij intensief begeleid door een arbeidstrajectbegeleider van het sociaal huis. In aanloop van het einde van de tewerkstelling art. 60 § 7 stippelt de arbeidstrajectbegeleider samen met hem of haar een vervolgtraject uit (opleiding, doorstroom naar de reguliere arbeidsmarkt, …).

Sarah Reijnders, maatschappelijk assistente - sarah.reijnders@tessenderlo.be

Naar top