Poort Averbode

Midden in het groene hart van de Merode ligt de Abdij van Averbode, omsloten door bossen, heide en velden.

Wist-je-datje ..

Ondanks wat de naam zou doen vermoeden ligt natuurgebied Averbode Bos & Heide voor een groot stuk op Loois grondgebied! Meer nog … een deel van abdij Averbode - m.n. het merendeel van de abdijkerk, het Poorthuis en het kerkhof  (waar o.a. Ernest Claes ligt begraven) - ligt op grondgebied van Tessenderlo. Dit is dan ook meteen het meest westelijk gelegen punt van Tessenderlo én dus ook van Limburg!

Vooral in de Abdijstraat of beter gezegd ‘de Lekdreef’ is het op een warme zomerdag aanschuiven voor een bolletje schepijs. Aan de spiegelvijver van de abdij kan je tot rust komen in een oase van rust en stilte.

De Luikerdreef en de Heggenbossenweg vormen de verbinding tussen de Abdij van Averbode en het natuurgebied Gerhagen. Deze recreatieve, maar ook functionele verbinding zal verder geoptimaliseerd worden zodat fietsers, wandelaars en ruiters op een veilige en aangename manier gebruik kunnen maken van de routenetwerken.

Ook met de abdij zelf is er een nauwe samenwerking. Als erkend ‘Stiltegebied’ is Gerhagen de ideale partner om samen met Abdij Averbode activiteiten te ontwikkelen in kader van ‘Stilte, Rust en Ruimte’.

Naar top