Oplichters te slim af zijn? 3x5 tips om jezelf te beschermen

Hou je smartphone veilig

 1. Stel de toegangscode van je toestel in met minstens 6 cijfers, gebruik de vingerafdruk of 
  gezichtsherkenning. Op die manier kan iemand die jouw smartphone vindt of steelt niet zomaar 
  aan je gegevens.
 2. Zorg dat je smartphone en apps steeds up-to-date zijn. Krijg je de vraag om updates uit te voeren? Doe het zo snel mogelijk. Zet je smartphone regelmatig eens uit. Bij het opnieuw opstarten gebeuren sommige updates automatisch.
 3. Download enkel apps uit officiële app winkels: de App Store als je een iPhone gebruikt, de Google Play Store als je een ander merk toestel gebruikt.
 4. Kijk uit voor valse sms’jes of WhatsApp berichten. Ze lijken van een bedrijf of een openbare dienst te komen (bank, Itsme®, pensioendienst,...) of beloven je een premie, en ze moedigen je aan om op de links te klikken die ze bevatten om je bankcodes te krijgen en je rekeningen leeg te halen. Wees altijd op je hoede als je een berichtje krijgt van een nummer dat je niet kent.
 5. Gebruik een virusscanner op je toestel.

Hou je computer of laptop veilig

 1. Leer verdachte berichten herkennen. Veel e-mails die je krijgt, zijn pogingen tot oplichting. Denk altijd 2 keer na als je een bericht krijgt van een onbekende en klik nooit op een link in een verdacht bericht.
 2. Installeer een virusscanner op je computer.
 3. Voer regelmatig updates uit, zowel voor je besturingssysteem als voor je programma’s.
 4. Bescherm je computer en je accounts (bv. e-mail, Facebook, …) met een lang wachtwoord van minstens 13 karakters. Gebruik verschillende wachtwoorden.
 5. Ken je tweestapsverificatie (2FA) al? Het is niet moeilijk en super veilig. Je beschermt je belangrijke accounts met een dubbel slot. Naast een wachtwoord, gebruik je nog een 2de sleutel, bv. een code die je wordt toegestuurd via sms.

Laat je niet vangen aan de telefoon

 1. Krijg je een oproep van een nummer dat je niet herkent? Wees dan altijd op je hoede.
 2. Geef nooit persoonlijke gegevens, wachtwoorden, codes van je bankkaart of response codes door tijdens een telefoongesprek.
 3. Bel nooit terug naar onbekende nummers. Beantwoord nooit oproepen van buitenlandse nummers die je niet kent. Bel deze nummers zeker niet terug. Als iemand je nodig heeft, zal die wel een boodschap achter laten.
 4. Geloof niet zomaar wat men je aan de telefoon vertelt. Microsoft of een ander technologiebedrijf zal je nooit bellen. Je bank vraagt nooit via de telefoon naar je codes of om een nieuwe rekening te openen.
 5. Sla de nummers van mensen die je kent op. Blokkeer nummers van ongewenste bellers.

Downloads

Naar top