naar top
Dit nieuwsbericht is niet actueel.

Sigarettenpeuken

06 september ’21 (ma)
Dagelijks belanden in Vlaanderen 100.000 sigarettenpeuken op straat of in de natuur. Ook na het oproken blijft zo’n roerloos restje sigaret gevaarlijk voor mens én dier. Sigarettenfilters zijn allesbehalve biologisch afbreekbaar.

De afbraaktijd van een filter is 10 tot 15 jaar en zelfs dan is het nog schadelijk want het plastic is niet echt “vergaan”, het is afgebroken tot micropastics. 

Deze micro- en nanoplastics zweven als minuscule deeltjes rond in het water, waardoor ze in de magen van vissen en andere waterorganismen terechtkomen. De allerkleinste deeltjes kunnen gaan zwerven in het lichaam en zo andere organen bereiken. Wanneer zulke vissen of schaaldieren op ons bord belanden, zijn wij aan de beurt om plastic te eten. Recent onderzoek wees uit dat microplastics zich niet alleen via water, maar ook via wind verspreiden. Zo zijn ze zelfs al in het poolijs terechtgekomen. 

Soms duurt het zelfs niet zo lang eer de schadelijke stoffen uit sigaretten in een dierenlichaam terechtkomen. Er zijn ook dieren die de peuken integraal naar binnen werken. Vooral in de magen van vissen en vogels worden regelmatig volledige filters aangetroffen. Sommige dieren stikken er zelfs in. 

Laten we ook niet vergeten dat het weggooien van je rookwaren de natuur razendsnel in lichterlaaie kan zetten. Wist je een sigarettenpeuk soms 3 tot 4 uur blijft nasmeulen? Tijd genoeg dus om een vlammenzee te veroorzaken. Geen wonder dat smeulende peuken één van de meest voorkomende oorzaken van bosbranden zijn! 

Wil je je steentje bijdragen aan een schonere natuur, maar lukt het je (nog) niet om te stoppen met roken? Neem dan standaard een draagbaar zakasbakje mee wanneer je de deur uitgaat. Zo kom je nooit meer in de verleiding om je peuk te dumpen wanneer er geen asbak in de buurt is en de natuur en de omgeving zullen je dankbaar zijn! 

Nieuwsoverzicht
vogel

Openingsuren & contact

dienst Gerhagen

adres
Zavelberg 103980 TESSENDERLO
Tel. tel.
013 35 02 42
Fax fax
013 67 36 93
e-mail
jan.verheyen@tessenderlo.be
Vandaag:09.00-12.00 uur en 13.30-15.30 uur

Maak hier je afspraak

Lees meer artikels over