naar top
Dit nieuwsbericht is niet actueel.

Meldpunt everzwijnen

06 september ’21 (ma)
Everzwijnen zijn sterk in opmars in onze streek. In onze buurgemeenten werden er al everzwijnen geschoten. Voorlopig zorgt het Albertkanaal voor een natuurlijke grens maar dat ze komen, staat vast!

Everzwijnen kunnen veel schade veroorzaken aan landbouwgewassen en weilanden maar ze durven ook privé-tuinen omwoelen, op zoek naar lekkers. Ook bij een aanrijding kan een everzwijn ernstige schade veroorzaken. 

Samen met Regionaal Everzwijnbeheer Ondersteuning (REBO) volgt Tessenderlo momenteel alle meldingen van everzwijnen op en neemt de nodige maatregelen. 

Hoe melden? 

Heb jij een everzwijn gezien? Of heb je sporen of schade opgemerkt door een everzwijn? Meld het dan aan het gemeentebestuur via het e-loket (URL/link) of neem telefonisch contact op met milieu@tessenderlo.be (013 35 33 34) of gerhagen@tessenderlo.be (013 35 02 42). 

Schade? 

Wat kan je zelf doen? 

Wilde everzwijnen zijn van nature erg schuw en blijven liever uit de buurt van mensen. De kans dat je in Vlaanderen een everzwijn ziet, is daarom al klein. Als je er toch een tegenkomt, zullen ze zich meestal snel uit de voeten maken. 

Enkele tips over hoe je best met deze dieren omgaat: 

  • voeder geen wilde dieren en laat geen etensresten achter; 
  • bewaar afstand tot wilde dieren;
  • hou je hond(en) altijd en overal aangelijnd; 
  • blijf altijd OP de wandelwegen; 
  • klap in je handen als een everzwijn niet wegloopt; 
  • probeer je te verschuilen. Everzwijnen hebben geen goed zicht; 
  • aanvallen door everzwijnen zijn extreem uitzonderlijk. Het zijn wilde dieren die in principe altijd zullen vluchten bij contact met recreanten. Zij zullen enkel aanvallen wanneer zij in het nauw worden gedreven of hun jongen willen verdedigen. 
  • zoek de hoogte op in het uitzonderlijke geval dat het dier aanvalt. Weglopen is geen goed idee, aangezien jouw ‘vlucht’-respons de ‘vecht’-reactie van het everzwijn zal versterken en everzwijnen zijn veel sneller dan jij bent. 
  • Alle informatie rond grofwildjacht vind je op https://grofwildjacht.inbo.be
Nieuwsoverzicht
everzwijn

Openingsuren & contact

dienst Gerhagen

adres
Zavelberg 103980 TESSENDERLO
Tel. tel.
013 35 02 42
Fax fax
013 67 36 93
e-mail
jan.verheyen@tessenderlo.be
Vandaag:09.00-12.00 uur en 13.30-15.30 uur

Maak hier je afspraak

Lees meer artikels over