naar top
Dit nieuwsbericht is niet actueel.

Bosdunning in Tessenderlo

06 september ’21 (ma)
In Tessenderlo zal op verschillende plaatsen een bosdunning plaatsvinden. Gelukkig worden de bomen niet “zo maar” gekapt maar zorgen deze werken voor het herstel van de natuur en maken deel uit van een doordacht en duurzaam bosbeheerplan.

Het is belangrijk om structuur te creëren in het bos, waarbij bomen met verschillende leeftijden naast elkaar staan. Door af en toe bomen te verwijderen stimuleren we de natuurlijke verjonging van inheemse soorten. De overblijvende bomen krijgen zo licht en ruimte om verder uit te groeien. Kleine open zones zorgen voor licht en dat is goed voor kruiden en tal van dieren zoals vlinders. Zo creëren we een gevarieerd en waardevol bos. Door gerichte bomenkap krijgt de biodiversiteit van het bos een boost. 

Dunnen is het selectief kappen van bomen ten voordele van de bomen die men wil behouden, de toekomstbomen. Die kan je kiezen: welke soort bomen passen hier het best, behoud je de rechtste of de kromste ...? Zo sturen we in de richting van een gevarieerd bos dat zowel voor de natuur als voor de recreant een meerwaarde heeft. Als dit goed uitgevoerd wordt herstelt het bos vrij snel en hebben de resterende toekomstbomen volop ruimte om uit te groeien tot oude bomen.

We gaan voor waardevolle bossen die barsten van het leven. Maar duurzaam bosbeheer betekent soms ook een boom uitdoen.

Er wordt nooit voor het hout gekapt. Als we bomen laten uitdoen is dat altijd om de natuur te versterken. Nooit voor de opbrengst uit de houtverkoop. Een deel van het hout laten we liggen voor het leven in het bos. Het markeren van de dunningsbomen noemen we schalmen, hameren, blessen, of aantekenen. De markering gebeurt meestal met een bijltje (schalmen) of met een spuitbus. 

Nieuwsoverzicht
bomen

Openingsuren & contact

dienst Gerhagen

adres
Zavelberg 103980 TESSENDERLO
Tel. tel.
013 35 02 42
Fax fax
013 67 36 93
e-mail
jan.verheyen@tessenderlo.be
Vandaag:09.00-12.00 uur en 13.30-15.30 uur

Maak hier je afspraak