naar top
Dit nieuwsbericht is niet actueel.

Vogelgriep vastgesteld: ophokken pluimvee verplicht!

07 januari ’21 (do)
Op 13 november werd het H5N8 vogelgriepvirus geïdentificeerd bij wilde vogels in Bredene, Middelkerke en Oostende. Daarom worden er verplichte preventieve maatregelen tegen vogelgriep uitgevaardigd. Pluimvee (kippen, duiven, ...) moeten opgehokt worden.

Als gevolg van het aantreffen van vogelgriep bij wilde vogels in enkele kustgemeenten, zijn er voorzorgsmaatregelen genomen die ook hobbyhouders van pluimvee en andere vogels in gans België betreffen. Onder hobbyhouders worden de gezinnen verstaan die enkele kippen in de tuin houden, maar ook sierpluimveehouders en vogelliefhebbers die soms honderden dieren hebben, en duivenmelkers.

Deze maatregelen worden in de eerste plaats genomen om je dieren maximaal te beschermen tegen vogelgriep. Deze vogelziekte is zeer besmettelijk, pijnlijk en dodelijk voor deze dieren. Het vogelgriepvirus wordt gemakkelijk door contact met wilde vogels of hun uitwerpselen overgedragen. De voorzorgsmaatregelen zijn bedoeld om wilde vogels buiten je kippenren of vogelhok te houden.

Deze voorzorgsmaatregelen zijn van kracht:

  • alle houders van pluimvee moeten hun diern ophokken of afschermen (met behulp van netten). Dit geldt ook voor gezinnen die bijvoorbeeld een aantal kippen houden voor hun eieren. Op die manier wordt contact vermeden tussen hun dieren en wilde vogels die het virus zouden kunnen overdragen. De voeder- en drinkbak moeten binnen geplaatst worden of, indien dit niet mogelijk is, in de buitenren afgeschermd worden met netten;
  • verzamelingen van pluivee zoals openbare markten, tentoonstellingen, wedstrijden, beurzen,… zijn momenteel niet toegelaten in het kader van de coronamaatregelen. Zodra de coronamaatregelen dergelijke evenementen opnieuw toestaan, worden striktere regels van kracht dan voordien het geval was.

We willen alle houders van pluimvee herinneren aan het belang om onmiddellijk een dierenarts te contacteren wanneer ze een verhoogde sterfte in hun toom opmerken, of bij elk ander symptoom van ziekte.

Er is geen enkel risico voor de consumenten. Vlees en eieren van pluimvee kunnen in alle veiligheid gegeten worden.

Je vindt alle informatie op http://www.favv-afsca.fgov.be/dierengezondheid/vogelgriep/

Nieuwsoverzicht
vogel

Openingsuren & contact

Milieudienst

adres
Markt 15A3980 TESSENDERLO
Tel. tel.
013 35 33 34
e-mail
milieu@tessenderlo.be
Vandaag:09.00-12.00 uur en 13.30-16.00 uur

Let op: alleen op afspraak!

Maak hier je afspraak

Lees meer artikels over