naar top

Bijenplan actief!

24 februari ’21 (wo)
Het gaat niet goed met onze bijen, zowel de honingbijen als de solitaire bijen hebben het in Vlaanderen en in de wereld moeilijk. Ons gemeentebestuur heeft daarom een bijenplan goedgekeurd.

Onze belangrijkste bondgenoten in de voedselproductie sterven letterlijk uit. Honingbijen verdwijnen uit hun kasten en studies tonen aan dat de wilde soorten het zo mogelijk nog slechter doen. Hoog tijd dus voor het nemen van acties om de bijen te helpen.   

Op diverse niveaus, van provinciaal tot Europees, zijn er al onderzoeken gedaan, plannen opgesteld en acties uitgevoerd om het behoud van honingbijen en wilde bijen te verzekeren. Dit bijenplan komt dus niet uit het niets, maar sluit aan bij deze plannen van hogere overheden en past binnen de meerjarenplannen van de gemeente.

Het college van burgemeester en schepenen heeft op 8 oktober het bijenplan goedgekeurd. Het kwam tot stand in samenwerking met de imkersbond.

De gemeente Tessenderlo wil met zijn bijenplan haar steentje bijdragen om de populatie van de honingbijen en solitaire bijen in Tessenderlo te versterken.

De belangrijkste doelstellingen van dit plan zijn:

  1. Inzetten op het verbeteren van de leefomstandigheden voor bijen. Bijen hebben voldoende voedselbronnen en nestgelegenheid nodig. Daarnaast worden ze extra verzwakt door het pesticidegebruik en het voorkomen van ziektes en parasieten.
  2. Activeren van alle inwoners van Tessenderlo bij de aanpak van de bijenproblematiek bijvoorbeeld door hen aan te zetten om zelf een bloemenweide aan te leggen, voor nestgelegenheid in hun tuin te zorgen en geen pesticiden te gebruiken. 
  3. Ondersteunen van de Looise imkers en het bevorderen van hun onderlinge samenwerking.
Hoe kan jij helpen?

Door het zaaien van bijvriendelijke bloemzaden die je kan bestellen bij de Looise imkerbond “verenigde Taxanders”.

Welke zaden kan je bestellen ?

  • tubinger;
  • brandenburger;
  • gönninger.

Wat is de kostprijs?

  • €10 - €15/kg voor tubinger en brandenburger. Deze kunnen gebruikt worden voor grote oppervlakten.
  • €50 - €55/kg voor gönninger.  Dit prachtig mengsel dat 60-80 cm hoog wordt, bevat 54 bloemsoorten en bloeit van mei tot november. Ideaal voor tuinen en bloembakken.

Wanneer kan je het best zaaien?

Zaaien doe je half april.

Hoe kan je bestellen?

Bestellen kan via de imkerbond “verenigde Taxanders” of via e-mail philipduts@telenet.be.


Op de foto zie je de bloemenweide aan zaal Gettendonk in Hulst.

Nieuwsoverzicht
bij

Openingsuren & contact

Milieudienst

adres
Markt 15A3980 TESSENDERLO
Tel. tel.
013 35 33 34
e-mail
milieu@tessenderlo.be
Vandaag:09.00-12.00 uur en 13.30-15.30 uur

Let op: alleen op afspraak!

Lees meer artikels over