naar top
Dit nieuwsbericht is niet actueel.

Een pleeggast aan het woord

02 september ’20 (wo)
Tessenderlo is een pleegzorggemeente. Daarom geven we graag wat aandacht aan Pleegzorg Limburg en doen we een oproep voor pleeggezinnen en laten we even een pleeggast aan het woord.

“Blij dat ik mijn oma heb” - een pleeggast aan het woord

Annika is in haar nopjes. De 19-jarige jongedame uit Beringen staat te stralen voor de lens van de camera. “Ik vind dit echt leuk, zo poseren,” glundert ze. Oma Victoire knikt goedkeurend. Zij is al drie jaar pleegmoeder voor haar kleinkind. Sinds het overlijden van haar dochter heeft zij de volledige zorg voor Annika overgenomen.

Het belang van een gezinscontext

Annika heeft een beperking waardoor zelfstandig wonen voor haar moeilijk is. Toch kijkt ze ernaar uit om ooit op eigen benen te kunnen staan. Daarom onderzoeken ze nu samen met haar begeleiding de mogelijkheden rond beschut wonen. Voorlopig kan ze zeker nog bij oma terecht.

Victoire, nu zelf 71, was vroeger coördinator bij de buitenschoolse kinderopvang. Ze beseft maar al te goed hoe belangrijk het bieden van een gezinscontext is. “Ik heb 7 kleinkinderen, waarvan er momenteel 3 bij mij inwonen. Toen hun ouders in een scheiding verwikkeld raakten, werden de kinderen bij mij geplaatst. Na 4 jaar konden ze terug naar hun mama en haar nieuwe partner. Helaas overleed mama in 2017, sindsdien wonen de kinderen weer bij mij.”

Mee op de catwalk

Annika vult haar tijd met naar school gaan in het buso onderwijs. Daarnaast doet ze een oriëntatiestage bij Bewel om naar een eventuele tewerkstelling toe te werken. Maar het liefst kijkt Annika TV en luistert ze muziek. Ze is grote fan van de Romeo’s.

“Elke donderdag ga ik naar de zumbales”, vertelt Annika enthousiast. Daar kan ze al haar energie kwijt. Ze heeft ook genoten van het vrij improvisatietheater, waar ze vooral rond gevoelens werkten. En ze blikt positief terug op het kamp in Kroatië afgelopen zomer. “Daar mocht ik op de catwalk meelopen tijdens een echte modeshow!”

Ondersteuning door Pleegzorg Limburg

Annika is pleeggast. Dat wil zeggen dat zij en haar oma ondersteund worden door Pleegzorg Limburg. Want deze organisatie is er niet alleen voor kinderen die voor korte of lange tijd niet bij hun ouders kunnen wonen. Ook volwassenen (+18 jaar) met een beperking die gezinsondersteuning nodig hebben krijgen hulp op allerlei vlakken. Zo komt er regelmatig een vaste begeleider langs bij hen thuis en ontvangen ze ook financiële steun.

Gezocht: pleeggezinnen voor personen met een beperking

Annika kan gelukkig bij haar oma terecht. Maar heel wat andere volwassenen met een fysieke of psychische beperking zoeken nog een warm gezin dat hen de nodige structuur, hulp en huiselijkheid kan bieden. Dat kan op verschillende manieren: voltijds, enkele dagen in de week of af en toe een weekend of in de vakantie.

Is dit engagement iets voor jou? Of zorg jij al voor een volwassene met een beperking en wil je weten of je in aanmerking komt voor de steun van Pleegzorg Limburg? Neem dan contact op via 089 84 07 60 of info@pleegzorglimburg.be

Meer weten? www.pleeggasten.be

Onderschrift: Wie is Annika? Annika is 19 jaar, woont in bij haar oma en houdt van zumba en de Romeo’s.

Meer lezen over Pleegzorg? Klik hier.

Nieuwsoverzicht
foto

Openingsuren & contact

Sociale dienst

adres
Postadres: Markt 15A (te bereiken via Gerhagenstraat 39)3980 TESSENDERLO
Tel. tel.
013 66 17 50
e-mail
sociale.dienst@tessenderlo.be
Vandaag:09.00-12.00 uur

Let op: alleen op afspraak!

Lees meer artikels over