naar top

Streetartproject voor jongeren

27 januari ’20 (ma)
De Jeugddienst vindt het belangrijk dat jongeren aan de hand van verschillende kunstvormen (graffiti, schilderen, sculptuur, smeedwerk,…) hun creativiteit kunnen uiten in het Looise straatbeeld.

Met dat gegeven in het achterhoofd vroeg én kreeg de Jeugddienst van het college van burgemeester en schepen toestemming om een groots streetartproject uit te werken. Maar we kunnen dat niet alleen, we rekenen ook op de medewerking van jou!

We willen dit streetartproject in twee fases uitwerken.

Fase 1

In de eerste fase gaan we op zoek gaan naar gevels die het bestuur en bedrijven of maar ook privé-personen gratis ter beschikking stellen aan jongeren tussen 15 en 25 jaar. Ook locaties waar een kunstwerk gezet kan worden zijn heel interessant voor ons.

Heb je zelf geen muur ter beschikking, maar heb je een leuk voorstel, dan horen we dat uiteraard heel graag! Enige vereiste is wel dat de gevels of plaatsen zichtbaar zijn voor het publiek.

Particulieren die mee stappen in dit project moeten weten dat er regels zijn: het betekent uiteraard niet dat de kunstenaar eender wat op je gevel mag schilderen. We willen de inspiratie en creativiteit van de artiesten niet beknotten, maar we hebben toch enkele regels opgelegd:

  • Vóór een ontwerp gerealiseerd wordt, is er eerst overleg met de eigenaar van de gevel/garagepoort/muur… én geeft ook het college van burgemeester en schepenen zijn fiat.
  • Een minimum aan regels zijn sowieso nodig: schokkende beelden, politieke logo’s/tekens (swastika’s, …), telefoonnummers,... zijn niet toegelaten.

De lijst met ingediende locaties en gevels worden vervolgens voorgelegd aan het college om te bekijken welke het best passen binnen de visie die de gemeente voor ogen heeft. Pas als deze lijst goedgekeurd is, kunnen we overgaan naar de tweede fase.

Fase 2

Naast personen die op logistiek vlak willen participeren (gevel, locatie,…), zijn we ook op zoek naar creatieve geesten die willen meewerken aan de realisatie van de kunstwerken.

We willen iedere jongere de kans geven om een ontwerp in te dienen. Indien hij/zij dan ervaring heeft met graffiti of schilderen (ofwel na enkele oefensessies op onze oefenmuur) of andere streetartkunst, kan hij/zij dit zelf verwezenlijken, maar eventuele ondersteuning door een ervaren kunstenaar kan ook.

Vandaar onze warme oproep naar alle Looienaars: heb je een gevel/garagepoort die beschilderd mag worden, heb of ken je een leuke locatie voor een kunstwerk, ben je creatief en wil je graag een ontwerp indienen of ben je handig om dergelijke ontwerpen mee te realiseren? Neem dan als de bliksem contact op met de Jeugddienst via jeugddienst@tessenderlo.be.

We rekenen op jullie massale reactie!

Nieuwsoverzicht
graffiti

Openingsuren & contact

Jeugddienst

adres
Vismarkt (cultuurhuis/het LOO)3980 TESSENDERLO
Tel. tel.
013 67 76 31
e-mail
jeugddienst@tessenderlo.be
Vandaag:09.00-12.00 uur

Lees ook

Lees meer artikels over