naar top

Tips voor een afvalarm schooljaar!

05 september ’19 (do)
Met heel wat kleine inspanningen kunnen we ook een grote stap zetten in het verkleinen van de afvalberg. Nu het nieuwe schooljaar net gestart is kunnen onderstaande tips je zeker helpen!

Gebruik een boterhammendoos

Stop met het verpakken van je eigen boterhammen of die van je kind in aluminiumpapier of plastic folie. Kies voor een boterhammendoos die je dagelijks kunt hergebruiken. Het gaat sneller dan inpakken én het is milieuvriendelijker!

Tussendoortje zonder plastic

Kies voor een tussendoortje waar weinig of geen plastic aan te pas komt. Laat de individueel verpakte koekjes links liggen en kies voor de grote verpakkingen. Deze kan je vervolgens in kleinere hoeveelheden meenemen of -geven in een brooddoos of koekendoos.

Je kan ook zelf aan het bakken slaan. Koekjes, cake of wafels, jouw kinderen zullen ervan smullen. Lekker vers en véél goedkoper dan de tussendoortjes uit de winkel. 

Gebruik een mooie drinkbus

Neem geen plastic wegwerpflessen of blikjes mee naar school maar kies voor een herbruikbare drinkfles. Je kunt je eigen water hierin meenemen en op school of op het werk bijvullen als de fles leeg is. Gedaan met meerdere flessen in je (boeken)tas te stoppen en veel afval te maken.

Koop alleen wat je nodig hebt

Milieuvriendelijke schoolmaterialen kopen is belangrijk, maar vraag je eerst en vooral eens af of je de nieuwe aanwinst wel nodig hebt. Koop alleen wat je écht nodig hebt.

Kartonnen mapjes en oude ringmappen kan je nog een tweede leven geven door ze te beplakken met een mooie poster of foto's uit tijdschriften. Koop ook enkel de hoeveelheid die je echt nodig hebt. Een verpakking met vijf meetlatten lijkt misschien wel een koopje maar in werkelijkheid komt het duurder uit als je er maar één gebruikt.

Balpennen met navulling: ze bestaan nog!

Vervang wegwerpbalpennen door exemplaren met een navulling. Nog beter is het gebruik van een vulpen.

Gerecycleerd papier

Notitiepapier nodig voor tijdens de les? Wie steevast kiest voor gerecycleerd papier zit goed. Want in vergelijking met niet-gerecycleerd papier zorgt de gerecycleerde variant voor:

  • 27% minder energieverbruik;
  • 47% minder uitstoot van broeikasgassen;
  • 33% minder waterverbruik;
  • 54% minder bodemafval;
  • 100% minder houtverbruik.

Wij wensen iedereen een fantastisch milieuvriendelijk schooljaar of werkjaar!

Nieuwsoverzicht
Afval

Openingsuren & contact

Milieudienst

adres
Markt 15A3980 TESSENDERLO
Tel. tel.
013 35 33 34
e-mail
milieu@tessenderlo.be
Vandaag:09.00-12.00 uur en 13.30-16.00 uur