naar top

Beter een rookmelder aan het plafond dan een brandweerman!

13 september ’19 (vr)
Vanaf 1 januari 2020 zijn rookmelders verplicht in elke woning. Weer een vervelende regel erbij? Nee, hoor!

Rookmelders plaatsen is een makkie – makkelijker dan een brandweerman aan je plafond. Hiermee red jij levens! Want rookmelders in huis zorgen er voor dat het alarm afgaat bij rook. Zo ben jij op tijd gewaarschuwd en kun je de nodige maatregelen nemen. Brandt het toch? Noodnummer 112 bellen!

Rook is levensgevaarlijk. Zo kan rook – terwijl jij slaapt - er voor zorgen dat je verdoofd geraakt... En zo word je misschien niet meer wakker, terwijl je woning in vlammen opgaat. Geen leuk idee. Rookmelders in huis zorgen er voor dat er bij rook een alarm afgaat. Op die manier redden rookmelders levens. Bovendien is een rookmelder installeren helemaal niet moeilijk. Het is in elk geval makkelijker dan een brandweerman aan je plafond! De meeste rookmelders hebben een zelfklevende achterzijde die je gewoon op het plafond kunt plakken. 

Goede rookmelders aanschaffen

Allemaal goed en wel maar waar vind je die rookmelders? In de meeste doe-het-zelfzaken en elektrohandels kun je rookmelders kopen. Koop rookmelders die voorzien zijn van een (niet-vervangbare) batterij. Ze kosten meer, maar je moet de batterijen gedurende 10 jaar niet vervangen. Goedkoper zijn de rookmelders met vervangbare batterij. Dan moet je wel zelf de batterijen op tijd vervangen. Rookmelders moeten CE gemarkeerd zijn en voldoen aan de norm NBN EN14604.

Installeer je rookmelders zo snel mogelijk! Succes!

Hulpverleningszone Zuid-West Limburg, Zwarte-Brugstraat, 3500 HASSELT, https://www.zuidwestlimburg.be/

Noodnummer brandweer en ziekenwagen: 112

Nieuwsoverzicht