naar top

Binnenkort kindergemeenteraad in Tessenderlo

09 augustus ’19 (vr)
Onlangs besliste het college van burgemeester en schepenen dat er een kindergemeenteraad opgericht mag worden. De Jeugddienst zal het project uitwerken.

Alle Looise basisscholen worden nu zo snel mogelijk gecontacteerd met de vraag hieraan deel te nemen. Er moeten minimum vijf scholen meedoen om met de kindergemeenteraad van start te gaan.

Hoe gaat zo’n kindergemeenteraad in zijn werk?

Een kindergemeenteraad is een raad waar kinderen van het vijfde en zesde leerjaar hun mening geven over het leven in de gemeente. De leerlingen bepalen zelf de thema’s en onderwerpen die besproken worden. Tijdens elke kindergemeenteraad mag het college van burgemeester en schepenen ook één vraag stellen of over één item advies vragen.

Verkiezing kindergemeenteraadsleden

Eind september krijgen de leerlingen hierover van de Jeugddienst uitleg in de klas. Kinderen die zich kandidaat willen stellen, maken een affiche met hun ideeën. Deze affiches worden op één locatie in de school opgehangen.

Tijdens de derde week van oktober mogen alle kinderen van het vijfde en zesde leerjaar hun stem uitbrengen. Elke leerling kiest van elk leerjaar één kandidaat.

Per school worden de twee kinderen met de meeste stemmen verkozen. De kindergemeenteraad wordt met een officiële eedaflegging tegenover de burgemeester en schepenen, geïnstalleerd.

Verkiezing van de kinderburgemeester

Op de eerste vergadering kiezen de kindergemeenteraadsleden de kinderburgemeester in twee stemrondes. Elke kandidaat noemt drie kernpunten en maakt in één zin duidelijk waarom zij een goede kinderburgemeester zouden zijn. Daarna wordt er gestemd. De drie kandidaten met de meeste stemmen krijgen nog één kans om te overtuigen. De raad stemt opnieuw en verkiest de kinderburgemeester.

Wordt ongetwijfeld vervolgd.

Nieuwsoverzicht
sjerp

Openingsuren & contact

dienst Secretariaat

adres
Markt 15A3980 TESSENDERLO
Tel. tel.
013 35 33 70
e-mail
secretariaat@tessenderlo.be
Vandaag:09.00-12.00 uur