naar top

Koffie uit “de Kivu”

18 juni ’19 (di)
In 2018 koos de GROT vier projecten in het Zuiden die elk € 1.500 subsidies krijgen.Het laatste project dat we toelichten is dat van Oxfam Wereldwinkels.

Waaraan besteedde OXFAM Wereldwinkels de toelage van € 1.500,00 die van de GROT kreeg?

De fairtrade-koffie van Oxfam komt al jaren voor een deel uit Zuid-Kivu, Congo. De boeren daar teren nog op wat rest van de plantages uit de koloniale tijd. Maar de koffieteelt is aan vernieuwing toe: koffiestruiken hebben maar een bepaalde leeftijd, de klimaatverandering veroorzaakt nieuwe uitdagingen voor de gewassen. Daarbij komt nog de voortdurende oorlogsdreiging en de corruptieve praktijken door de illegale mijnbouw.

De Partnerwerking van Oxfam, waaraan Oxfam Wereldwinkels de toelage besteedde, verleent een structurele bijdrage aan een tweetal koffiecoöperaties.

Dit zijn samenwerkingsverbanden tussen kleine koffieboeren.

Met financiële en logistieke steun van Oxfam legt men bijvoorbeeld proefvelden aan: hierdoor kunnen de lokale boeren vernieuwende en meer duurzame methodes aanleren en waarderen. Er worden landbouwmonitoren opgeleid die op hun beurt in kleine groepen aan de boeren, vrouwen en mannen, vorming geven om hun teelt te verbeteren.

Een tweede belangrijk onderdeel van het Kivu-project bestaat erin materiaal en knowhow aan te schaffen en op die manier een deel van de koffiebessen-verwerking ter plaatse te laten gebeuren. Hierbij gaat het om het wassen en drogen van de bessen en het verwijderen van het perkamentvliesje. Als dit ter plaatse kan gebeuren kunnen de coöperaties een meer volwaardig product op de markt brengen en een betere prijs krijgen.

En met de derde pijler van de Partnerwerking leert men de mensen van de koffiecoöperaties om gezondheidszorgen voor de groep uit te bouwen, om een spaarpotje aan te leggen dat gebruikt kan worden in geval van onverwachte tegenslagen en om solidariteitsmechanismen op poten te zetten. Dat verhoogt het economisch perspectief én de weerbaarheid van de leden van de gemeenschap. En dat is toch waar we naartoe moeten.

Wil je hierover meer te weten komen? Surf dan naar www.oxfamwereldwinkels.be/nl/keywords/partnerwerking

Nieuwsoverzicht
Kivu

Openingsuren & contact

Grafische dienst

adres
Markt 15A (blok B)3980 TESSENDERLO
Tel. tel.
013 35 33 59
e-mail
drukkerij@tessenderlo.be
Vandaag:09.00-12.00 uur

Lees meer artikels over