naar top
Dit nieuwsbericht is niet actueel.

Grote milieu-actie Jeugdraad groot succes

08 april ’19 (ma)
Op 23 en 24 maart namen heel wat Looise jeugdverenigingen, scholen en andere vrijwilligers deel aan de zwerfvuilactie van Limburg.net. De actie werd een groot succes want er werd heel wat zwerfvuil uit de natuur gehaald. Het resultaat werd een hele week lang tentoon gesteld op de Markt.

Alle Looienaars worden uitgenodigd om hun engagement te tonen en het register voor een proper Looi te ondertekenen. Dat register ligt tot 28 juni in het gemeentehuis.

Een van de agendapunten tijdens de laatste Jeugdraad waren de recente klimaatacties, waarbij de Looise jongeren zich afvroegen of er in Looi niks extra gedaan kan worden om de milieuvervuiling in de kijker te zetten. Alle Looise jeugdverenigingen waren meteen enthousiast en na een brainstorm op de Jeugdraad samen met de Jeugddienst en schepen van Jeugd Karolien Eens werd beslist om het verzamelde zwerfvuil gedurende een midweek tentoon te stellen op de Markt in Tessenderlo én een register te voorzien in het gemeentehuis. Het voorstel kreeg al snel de steun van schepen van Milieu Stefan Govaerts en de rest van het college van burgemeester en schepenen.

"Het leek ons zeer zinvol om als Jeugdraad onze schouders te zetten onder dergelijke acties voor het milieu”, zeggen GeJR-voorzitters Laura Bertels en Rutger Janssens. “Wekelijks werken de jeugdverenigingen van Tessenderlo mee aan een samenleving waar kinderen en jongeren een plaats krijgen, zij creëren een soort van toekomst voor jonge mensen. Om deze toekomst te bereiken en te kunnen blijven garanderen, moet er zeker ook rekening gehouden worden met het milieu. We willen graag de inwoners van Tessenderlo, jong en oud, bewust maken van de invloed van sommige zaken. Er zijn heel wat kleine dingen die we kunnen doen om een wereld van verschil te maken en ons een klimaatbewuste gemeente kan opleveren."

“Ik vind het heel belangrijk dat er geen afval in de natuur gegooid wordt”, zegt Kato (9) van de Scouts Looi. “Als iedereen al zijn papiertjes en plastic flesjes blijft weggooien, leven de kinderen van nu binnen enkele jaren op een vuilnisbelt. En dat mag niet. Als jeugdvereniging vinden we het heel belangrijk dat we ons steentje kunnen bijdragen. De leiding heeft ook al gezegd dat we met z’n allen het register gaan ondertekenen om zo te tonen dat we het milieu heel belangrijk vinden.”

“Het milieu ligt me heel nauw aan het hart en als nieuwe schepen van Jeugd kan ik het alleen maar toejuichen dat onze gemeentelijke Jeugdraad me hierin volgde en toonde dat het een hart voor ons milieu heeft”, zegt schepen Eens. “Ik vond het een schitterend voorstel om een extra initiatief te koppelen aan de straat.net-actie.

Enerzijds zorgden we met de opruimactie voor een mooiere en nettere gemeente en door het zwerfvuil achteraf zichtbaar op het marktplein tentoon te stellen hopen we de Looise burgers te sensibiliseren en hun ogen te openen dat afval in een vuilniszak hoort en niet in de natuur of op straat.

In het gemeentehuis ligt nog tot vrijdag 28 juni een register dat kan getekend worden door iedereen die begaan is met de natuur en het milieu en zich mee wil inzetten voor een proper Looi. Daarnaast stellen we het register ook in de scholen ter beschikking.”

Nieuwsoverzicht
zwerfvuil

Openingsuren & contact

Jeugddienst

adres
Vismarkt (cultuurhuis/het LOO)3980 TESSENDERLO
Tel. tel.
013 67 76 31
e-mail
jeugddienst@tessenderlo.be
Vandaag:09.00-12.00 uur

Lees meer artikels over