naar top
Dit nieuwsbericht is niet actueel.

Last van wespen?

05 mei ’19 (zo)
Wespen zijn nuttige insecten die graag vliegen en muggen eten. Een wespennest verdelgen is ook niet altijd noodzakelijk.

Net geen 14.000 interventies in verband met wespen telden we in onze hulpverleningszone in 2018. Dat zijn er maar liefst 9.586 meer dan in 2017. Dat hoge aantal wespenverdelgingen heeft ongetwijfeld te maken met de lange, warme en droge zomer van 2018. Toch blijft het een extreem hoog aantal. En die wespen zijn echt niet alleen gevaarlijk of schadelijk. Integendeel, wespen zijn nuttige insecten, die graag vliegen en muggen eten. Een wespennest verdelgen is dan ook niet altijd noodzakelijk.

Wat vragen wij als brandweer van jou om te doen als je een wespennest in de buurt van je woning of werkplek hebt zitten?

Hinderlijk of niet?

Heb je echt last van die wespen? Of zitten ze op aanvaardbare afstand van je terras of huis? Als je sporadisch een wesp vlakbij je terras of woning hebt vliegen, en het nest bevindt zich verderop, denk dan 2 keer na voor je beslist het te verdelgen.

Wespen afschrikken

Hangt het nest in een bos of verder weg van huis of gebouw? In een tuinhuisje of bijgebouw? Vermijd de plek en laat het nest ongemoeid. Gebruik afschrikmiddeltjes zoals citronella, geraniums, rozemarijn en kruidnagel – in de vorm van etherische oliën of als verse planten vlakbij je tuintafel of terras. Je kan ook gemalen koffie verbranden op je terras, al is de effectiviteit daarvan niet bewezen. Vermijd zoete geuren (parfums!), gesuikerde gerechten en vlees op je terras. Plaats zo mogelijk de vuilbakken wat verderop en zet deze in een bak met deksel.

Bijen, hommels of hoornaars?

Nesten van bijen (beschermd) en hommels (niet gevaarlijk) verwijderen we niet! Ook de vele solitaire bijen- en hommelsoorten laten we graag leven. Als je toch hinder zou hebben van een zwerm bijen, contacteer dan een imker.
Hoornaars – wespachtige van 4 cm lang, groter dan een wesp, langere angel – verdelgen we wel. Zeker als het gaat om de Aziatische hoornaar (een indringer), die een bedreiging vormt voor onze inlandse bijenpopulatie.

Dringend of niet dringend?

Ben jijzelf of een huisgenoot allergisch voor het gif van een wesp? Bevindt het nest zich vlakbij of in een school, crèche of kinderopvanginitiatief?

Wanneer is een nest nu dringend? Ofwel is er een persoon in nood, ofwel is er onmiddellijke actie noodzakelijk (bijvoorbeeld omdat je de omgeving van het nest niet kan vermijden of tijdelijk jouw gedrag niet kan aanpassen).

Is er iemand gestoken en reageert die slecht op de steek? Bel dan 112. Gaat het enkel om het preventief verwijderen van het nest vlakbij crèche of speelplek, doe dit dan via ons e-formulier.

https://www.zuidwestlimburg.be/wat-kunnen-we-voor-je-doen/wespennest-melden

Markeer het nest, zodat de brandweer het nest gemakkelijk kan vinden, als jij er zelf niet bent.

Eventjes geduld aub!

Heb je de brandweer gevraagd om langs te komen om toch een wespennest te verwijderen, verwacht dan niet dat we er binnen de 24 uur zullen staan. Als het niet om een dringende aanvraag gaat, nemen we jouw melding wel op in onze planning. We streven er naar om elke aanvraag tot wespenverdelging te behandelen binnen een tiental werkdagen. Houd er rekening mee dat het in de zomerperiode wel tot 20 werkdagen kan duren voor we bij je kunnen langskomen.

Werkplanning

Een afspraak maken om op een afgesproken dag en tijdstip langs te komen, lukt niet. We proberen onze werkplanning zo op te maken dat we alle wespennesten in één buurt op dezelfde dag kunnen aanpakken. In sommige gevallen moeten we daar later nog eens terug gaan omdat het wespennest niet volledig verdelgd is of omdat we het nest niet vonden.

Zelf verwijderen

Je kan natuurlijk ook altijd zelf aan de slag. Producten om wespen te verdelgen vind je in de meeste tuin- of plantenzaken. Zorg wel dat je jezelf altijd eerst goed beschermd, voor je met het gif bij het nest aan de slag gaat. En bekijk of het wel nodig is dat je verdelgt.

Brandweer verwijdert

Als de brandweer het nest komt verwijderen, kun je meteen na de klus elektronisch betalen via een mobiele betaalterminal. Wacht je liever op een factuur? Dat kan. In dat geval krijg je 1 tot 2 maanden later een factuur van onze financiële dienst (van hulpverleningszone Zuid-West Limburg) opgestuurd.

Nog meer weten?

Nieuwsoverzicht
wesp

Openingsuren & contact

dienst Communicatie & Onthaal

adres
Markt 15A3980 TESSENDERLO
Tel. tel.
013 35 33 68
e-mail
communicatie.onthaal@tessenderlo.be
Vandaag:09.00-12.00 uur

Lees meer artikels over