naar top
Dit nieuwsbericht is niet actueel.

CurieuzeNeuzen Vlaanderen: onze resultaten

19 december ’18 (wo)
CurieuzeNeuzen, het grootste burgeronderzoek naar luchtkwaliteit ooit, formuleerde een antwoord op de vraag: “Hoe proper is onze lucht?”. Over het algemeen scoort Vlaanderen relatief goed. Wij deden ook een meting aan het gemeentehuis (Neerstraat) en willen je deze resultaten niet onthouden.

De NO2-concentratie van ons meetpunt bedroeg 28,5 microgram per kubieke meter. Met deze score zijn we zeker geen uitblinker, maar ook geen “zwart punt”, onze score wordt als “gewoon” beschouwd.

Het gemiddelde van alle CurieuzeNeuzen metingen over heel Vlaanderen bedraagt 22,8 microgram per kubieke meter. De hoogst gemeten waarde bedraagt 75,3 en de laagst gemeten waarde 10,9.

Waarom meten we stikstofdioxide?

Stikstofdioxide is een schadelijk gas dat vrijkomt bij auto- en vrachtverkeer. Hoe meer verkeer, hoe meer stikstofdioxide en hoe groter de luchtverontreiniging door verkeer. Vanaf de drempel van 20 microgram kunnen er gezondheidsproblemen optreden zoals astma, kortademigheid en hart- en vaatproblemen. Uit het onderzoek blijkt dat 3,9 miljoen Vlamingen in een zone wonen met meer dan 20 microgram stikstofdioxide in de lucht. Bijna 813.000 Vlamingen wonen in een zone met meer dan 30 microgram stikstofdioxide per kubieke meter. De Wereldgezondheidsorganisatie spreekt van “ontoelaatbare luchtkwaliteit” bij de grens van 40. Dat is het geval voor zo'n 150.000 Vlamingen.

Waarom verschilt onze meetwaarde van andere meetlocaties dichtbij?

In Tessenderlo hebben er uiteraard ook “gewone” burgers deelgenomen aan dit onderzoek. Zijn onze meetwaarden dan vergelijkbaar? De luchtkwaliteit, en dus ook de NO2-concentratie, kan soms sterk variëren over korte afstand, zelfs binnen eenzelfde straat. Deze sterke variatie heeft verschillende oorzaken: het type bebouwing, een betere lokale ventilatie in de straat, de nabijheid van een kruispunt of verkeerslicht, enzovoort.

Hoe kan CurieuzeNeuzen conclusies trekken?

Om conclusies te trekken, gingen zij uit van de kracht van de grote aantallen. Omdat de luchtkwaliteit sterk kan verschillen over korte afstand, kan je op basis van één of enkele individuele meetpunten onmogelijk conclusies trekken. Maar dankzij de deelnemers aan het onderzoek beschikt CurieuzeNeuzen over een dataset van bijna 20.000 meetpunten, en dat is uniek!

Kom alles te weten over deze analyses op viewer.curieuzeneuzen.be.

Wil je meer weten over luchtkwaliteit en over hoe je deze kan verbeteren kijk dan op www.curieuzeneuzen.be.

Nieuwsoverzicht
logo

Openingsuren & contact

Afdeling Milieu

adres
Markt 15A3980 TESSENDERLO
Tel. tel.
013 35 33 34
e-mail
milieu@tessenderlo.be
Vandaag:09.00-12.00 uur en 13.30-16.00 uur