naar top
Dit nieuwsbericht is niet actueel.

Wat als je dringend hulp nodig hebt in Gerhagen?

14 februari ’18 (wo)
Koning Winter verlaat stilletjes aan ons landje en alles wordt terug in gereedheid gebracht om de bezoekers van ons wondermooie Gerhagen weer optimaal te verwelkomen. Maar wat als je als wandelaar, fietser of ruiter dringend hulp nodig hebt?

In noodsituaties is het belangrijk dat je de hulpdiensten de juiste locatie kunt weergeven. Natuurlijk blijven de noodcentrales ook bereikbaar via vaste telefoon en gsm al kan het zijn dat de verbinding niet optimaal is in het gebied. 

De reddingspunten

In Gerhagen staan 5 reddingspunten die opgenomen zijn in het Bijzonder Nood- & Interventieplan voor Bos- en Natuurgebieden in Limburg. Dit zijn locaties gelegen aan de rand van of in een bos- of natuurgebied die bereikbaar zijn voor een ziekenwagen en ook gekend zijn bij het hulpcentrum 112 (of 100). Elk van deze punten wordt aangeduid door een bord met een unieke code (Lambert-coördinaten). Deze locaties zijn:

  • de Paepenhoeve op de Belledreef;
  • parking Turnhoutsebaan;
  • zitbank aan Pinnekeswijer;
  • de centrale parking in Gerhagen;
  • de grot in Schoterheide. 

Routeknooppunten

Iedereen kent wel het knooppuntennetwerk waarmee wandelaars, fietsers of ruiters Vlaanderen kunnen doorkruisen. Ook deze knooppunten kunnen gebruikt worden om hulpdiensten te informeren over de locatie. Elke gebruiker weet immers wel rond welk knooppunt men zich bevindt. Let wel: knooppuntnummers kunnen dubbel voorkomen, dus specifieer goed de regio waarin je je bevindt, hoe nauwkeuriger hoe beter!

App 112

De app 112 BE is een van de mogelijkheden om de noodcentrales te contacteren als je in nood bent en dringend hulp nodig hebt van brandweer, ambulance en/of politie in België. Het belangrijkste voordeel van deze app is dat je de noodnummers niet moet onthouden en je ze dus ook niet kan vergeten als je in paniek bent. Je klikt gewoon op het icoontje van brandweer, ambulance of politie afhankelijk van welke hulp je nodig hebt.

De noodcentrales kunnen je dankzij deze app ook makkelijker terugvinden. De app stuurt je positie naar de noodcentrale zodra je belt en stuurt daarna elke 30 seconden een update van je positie. De app kan zo een kostbare tijdswinst opleveren. Heb je de noodcentrales gebeld en reageer je daarna niet meer, laten de noodcentrales je smartphone rinkelen zodat de hulpdiensten je makkelijker kunnen terugvinden en helpen. 

BE-ALERT.BE

Werkt dan weer andersom. Hier is het de overheid zelf die je verwittigt bij noodsituaties. Het enige wat je moet doen is je inschrijven via www.be-alert.be. Dankzij Be-Alert krijgt je rechtstreeks informatie via sms, voicemail of e-mail.

Een burgemeester, gouverneur of minister activeert Be-Alert, om een bericht uit te sturen naar iedereen waarop de noodsituatie impact heeft. Inschrijving en berichten zijn gratis. 

AED

In Tessenderlo hangen verschillende automatische externe defibrillatoren (AED’s) op publieke plaatsen. Een AED is een draagbaar toestel dat een elektrische schok aan het hart toedient bij levensbedreigende hartritmestoornissen. De AED analyseert het hartritme van het slachtoffer en bepaalt automatisch of een stroomstoot het slachtoffer kan helpen.

Het AED-toestel geeft gesproken instructies. Het leidt de hulpverlener door de reanimatie tot professionele hulpverleners het van hem overnemen.

Waar vind je een AED-toestel in de buurt van Gerhagen?

  • Bosmuseum/infopunt Poort Gerhagen, Zavelberg 10
  • cultuurhuis/De Kriekel (buitengevel), Sint-Jozefsplein 1
  • cultuurhuis/’t Goor (buitengevel), Engsbergseweg 107

 

www.112.be 

www.be-alert.be 

www.hartveilig.rodekruis.be 

Nieuwsoverzicht
reddingspunt

Openingsuren & contact

dienst Gerhagen

adres
Bosmuseum - Zavelberg 103980 TESSENDERLO
Tel. tel.
013 35 02 42
Fax fax
013 67 36 93
e-mail
jan.verheyen@tessenderlo.be
Vandaag gesloten

Lees meer artikels over