naar top
Dit nieuwsbericht is niet actueel.

Pionierswerk in Tessenderlo: BIN Baalberg start met BE-Alert

03 september ’17 (zo)
Op 9 juni ging in Tessenderlo het eerste particuliere buurtinformatienetwerk (BIN) van onze politiezone officieel van start, met de plechtige ondertekening van het charter.

Een buurtinformatienetwerk (of afgekort BIN) is een structurele samenwerking tussen buurtbewoners en de politie, met de steun van het gemeentebestuur.

Waarom Baalberg?

De voorbije jaren werd de buurt van Baalberg (centrum) regelmatig geplaagd door inbraken, wat een toegenomen onveiligheidsgevoel met zich meebracht. De buurtbewoners gaven aan dat ze actiever wilden zijn bij het voorkomen van deze inbraken en actief mee het veiligheidsgevoel wilden herstellen. Het oprichten van een buurtinformatienetwerk was daar het antwoord op, door het verhogen van het meldingsgedrag in de buurt, het bevorderen van de sociale controle, en het verspreiden van de preventiegedachte.

Charter?

Het charter dat op 9 juni werd ondertekend, is het document dat moet worden opgesteld waarin de BIN-werking wordt vastgelegd en waarin het gebied wordt afgebakend waarbinnen het BIN werkzaam is. Tevens worden er duidelijke afspraken genoteerd tussen de politie en de burgers rond de taken van de drie partijen, en de wijze waarop gecommuniceerd zal worden. De BIN-overeenkomst werd ondertekend door de BIN-coördinator Marc Geyskens, burgemeester Fons Verwimp, waarnemend korpschef van de lokale politie Geert Wouters en burgemeester Maurice Webers als voorzitter van het politiecollege.

Hoe werkt het?

De leden van het BIN zullen vanaf nu berichten ontvangen van de politie, als die hen wil informeren over een bepaalde situatie in het werkingsbied van het BIN, of wanneer men de BIN-leden wil vragen om ogen en oren open te houden om de politie bij te staan in haar werk.

Het BIN Baalberg zal voor het versturen van deze berichten gebruik maken van de BE- Alertsoftware, en dat is een primeur in Limburg. BE-Alert is een software die ontwikkeld werd in opdracht van de Belgische overheid. Via het systeem kan de burger op een eenvoudige manier verwittigd worden in geval van nood. Een aparte module binnen het systeem werd speciaal ontwikkeld voor het versturen van BIN-berichten. Deze software werd aangekocht door het politiekorps van Beringen-Ham-Tessenderlo.

De Preventiedienst van Tessenderlo en de politie zullen ook informatieve en preventieve berichten uitsturen via de software. Berichten kunnen worden verzonden als gesproken boodschap over een vaste lijn, als sms-bericht naar een gsm en als mail.

Het BIN start met 48 aangesloten inwoners en loopt over de Geelsebaan, Sint-Barbarastraat, Neerstraat, Baal, Vlietstraat, Vroentestraat, Rijt, Sportlaan, Windmolen, Blekerstraat, Baalbergstraat en Baalmolenstraat. 

Meer weten?

Meer informatie over buurtinformatienetwerken is te vinden op https://www.besafe.be/bin

Op de foto (vlnr): Benny Bens (politiebeambte BIN Baalberg - HINP PZ BHT), Fons Verwimp (burgemeester Tessenderlo), Marc Geyskens (BIN-coördinator Baalberg), Marco Ceustermans (BIN-co-coördinator Baalberg) en Geert Wouters (korpschef (wnd.) PZ BHT)

Nieuwsoverzicht
BIN Baalberg

Openingsuren & contact

dienst Interne Veiligheid

adres
Markt 15A3980 TESSENDERLO
Tel. tel.
013 35 33 93
e-mail
interneveiligheid@tessenderlo.be
Vandaag:09.00-12.00 uur

Lees meer artikels over