Wat is jouw favoriet: Ham ter Loo, Kempenheide, Kepkensberg of Tessenderlo-Ham?

Gepubliceerd op maandag 28 aug 2023 om 13:00
De zoektocht naar een nieuwe gemeentenaam is volop aan de gang. Vanaf 1 september kan je jouw favoriet kiezen uit de vier overgebleven opties. Benieuwd hoe we tot deze opties kwamen?

Burgerpanel: nog vier opties

In juni ging een burgerpanel van een 40-tal enthousiaste inwoners aan de slag met al jullie ideeën voor een nieuwe gemeentenaam. Geen eenvoudige opdracht, want we registreerden maar liefst 350 verschillende inzendingen. Een eerste filtering op basis van vooropgestelde criteria resulteerde in 150 opties waar het burgerpanel zich over boog. Alle opties werden doorgenomen aan de hand van drie verschillende stemrondes tot er uiteindelijk maar 4 namen overbleven:

 • Ham ter Loo;
 • Kempenheide;
 • Kepkensberg;
 • Tessenderlo-Ham.

Het burgerpanel heeft haar werk gedaan, nu is het terug aan jou!

Stemming

Wanneer? De stemming loopt van 1 september tot en met 1 oktober 2023.

Wie? Iedereen die 12 jaar of ouder is mag stemmen. Word jij in 2023 nog 12 jaar? Ook dan mag jij je stem uitbrengen. Iedere stemgerechtigde heeft recht op één stem. Elke stem telt, dus laat zeker van je horen!

Hoe? Eind augustus valt er bij iedere stemgerechtigde een stemkaart in de bus. Hieronder vind je een voorbeeld van de stemkaart zoals ze in je bus zal vallen.

Stem je graag op papier?

Kruis dan je favoriete naam aan en stop de stemkaart in één van de voorziene stembussen. In Ham vind je de stembussen aan het onthaal van het gemeentehuis en aan het onthaal van de bibliotheek. Ook in Tessenderlo kan je jouw stemkaart deponeren in een stembus. De stembussen staan aan het onthaal van het gemeentehuis, het sociaal huis en de bibliotheek.

Stem je liever online?

Scan dan de QR-code op de stemkaart. Deze brengt je naar een online platform waarop je veilig kunt stemmen. Gebruik het wachtwoord op de stemkaart om in te loggen en laat ons zo weten wat jouw favoriete naam is.

Heb je geen stemkaart gekregen?

Dan helpen wij je natuurlijk graag om te stemmen. 

 • Kom langs in het gemeentehuis en meld je aan bij de balie, dan zal de dienst Communicatie & Onthaal je helpen om te stemmen.
 • Breng zeker je rijksregisternummer (op je eID) mee. Dat is dan jouw unieke stemcode.
 • Kan je niet naar het gemeentehuis komen, dan kan je  stemmen tijdens een van de evenenten (zie onder).

Word je graag geholpen om online te stemmen?

Onze medewerkers staan voor jou paraat tijdens verschillende gemeentelijke evenementen in de maand september. Je hebt hiervoor geen stemkaart nodig, inloggen doen we aan de hand van je rijksregisternummer.

Je vindt onze medewerkers terug op:

 • de Kindermarkt op zondag 3 september van 13.00 tot 17.00 uur op het marktplein van Tessenderlo
 • Hamfeest! op zondag 17 september tussen 13.00 en 18.00 uur op het Heldenplein
 • de wekelijkse markt van Tessenderlo: standje aan gemeentehuis op maandag 18 en maandag 25 september tussen 09.00 en 12.00 uur
 • de opendeurdag van VriendEN taal in Ham op dinsdag 19 september tussen 10.00 en 12.00 uur, 13.00 en 15.00 uur en 19.00 en 21.00 uur in dienstencentrum De Roerdomp
 • OpenBedrijvendag in Tessenderlo op zondag 1 oktober, tussen 10.00 en 17.00 uur in zwembad De Vloetlijn, dienst Veiligheid, Dienstverlening & Werken (Heilig-Hartlaan) en ‘t Kraanhof

We bieden deze verschillende kanalen aan om jullie maximaal de kans te geven om te stemmen. Per stemgerechtigde telt echter maar één stem. Ontvangen we van jou meerdere stemmen? Dan telt alleen de laatst geregistreerde stem.

Heb je nog vragen over het verloop van de stemming? Laat het ons zeker weten via fusie@tessenderlo.be. Je kan ook bij het onthaal van het gemeentehuis terecht tijdens de openingsuren.

Bekendmaking: hoe loopt het dan verder?

We sluiten de stemming af op zondagavond 1 oktober 2023, waarna wij alle stemmen verwerken en analyseren.

De uitslag van de stemming is bindend. De naam met de meeste stemmen zal de nieuwe naam van onze gemeente worden.

De officiële bekendmaking volgt tijdens de gemeenteraadszitting van maandagavond 18 december 2023, wanneer de gemeenteraden van Ham en Tessenderlo zich uitspreken over de definitieve beslissing tot fusie.

Tegen het einde van het jaar weten we dus hoe onze nieuwe gemeente zal heten. Welke naam het wordt, hangt van jou af. Laat dus zeker jouw stem horen!

Thema's

Naar top