Pop-up foto-expo neemt je in vogelvlucht mee door al het moois uit de streek

Gepubliceerd op maandag 6 mei 2024 om 00:00
Een pop-up foto-expo met beelden van luchtfotograaf Alain Pardon reist gedurende zes maanden door Landschapspark de Merode. De expo viert de bijzondere geschiedenis van 20 jaar samenwerking in het Merodegebied. In juli komt de tentoonstelling naar Gerhagen.

Drie provincies, negen gemeenten, de Vlaamse overheid en vele andere partners engageren zich al 20 jaar voor een kwaliteitsvolle ontwikkeling van het Merodegebied op de grens van Kempen en Hageland. Deze mijlpaal wordt gevierd met een rondreizende openluchttentoonstelling met foto’s van toen en nu. Samen met luchtfotograaf Alain Pardon neemt Landschapspark de Merode je in vogelvlucht mee door al het moois uit de streek.

Spectaculaire beelden van natuur, open veld, abdijen en kastelen wisselen af met achtergrondinformatie rond het landschapspark. Wat vanuit de lucht opvalt is dat naast bos en heide ook water een prominente plaats inneemt in het gebied. Niet alleen door de aanwezigheid van de Demer en de Grote Nete, maar ook de vele vennen en broeken schitteren op foto.

Aarschot, Diest, Geel, Herselt, Hulshout, Laakdal, Scherpenheuvel-Zichem, Tessenderlo en Westerlo: deze gemeenten vormen vandaag het Landschapspark de Merode. Zij mogen elk op hun beurt de expo verwelkomen.

De tentoonstelling kan je op dit moment gaan bezoeken in het Begijnhof van Diest. Daarna reist de tentoonstelling verder naar de andere Merodegemeenten. In juli komt de tentoonstelling naar Gerhagen. 

Data en locaties
30 maart - 14 april: Herselt - Provinciaal Groendomein Hertberg (reeds voorbij)
17 april - 5 mei: Diest - Begijnhof
8 mei - 26 mei: Scherpenheuvel-Zichem - Maagdentoren
29 mei - 16 juni: Aarschot - Demertrefplaats brug Langdorp
19 juni - 30 juni: Geel - Samenhof Zammel
3 juli - 21 juli: Tessenderlo - Gerhagen
24 juli - 4 augustus: Hulshout - Hof ter Borght Westmeerbeek
7 augustus - 25 augustus: Laakdal - Oud gemeentehuis Vorst-Centrum
28 augustus - 24 september: Westerlo - Markt
Meer info: bezoekdemerode.be/expo

Alain Pardon
Je kan fotograaf Alain Pardon (1962) uit Langdorp gerust een avonturier noemen want hij bewandelt niet bepaald platgetreden paden. Al ruim 30 jaar reist hij als duiker-fotograaf de wereld rond om het zeeleven vast te leggen in prachtige onderwaterportretten. Later begon hij mee te vliegen met zijn schoonvader die piloot was, om uiteindelijk zelf zijn vliegbrevet te behalen. Alle foto’s in de expo zijn van zijn (ene) hand. Dat mag je letterlijk nemen want hij vliegt én fotografeert tegelijkertijd.

Veel van de luchtfoto’s die je op de foto-expo kan bewonderen zijn gemaakt bij het ochtendgloren, zijn favoriete moment voor aerial photography. Het licht is dan immers warm en de schaduwen zijn langgerekt. Ondanks zijn talloze reizen ligt één van zijn geliefde decors vlak bij huis: de Demervallei. Dat is zeker te zien in zijn werk. Hij vliegt veel over de Demerbroeken, en wijkt dan uit naar de bosrijke omgeving noordwaarts. En eigenlijk gaat de tentoonstelling een beetje via dezelfde route: de Demerplaatsen Diest – Zichem – Langdorp op een rijtje. Daarna gaat de expo terug richting Kempen.

Meer info

Thema's

Naar top