LevensEinde InformatieForum (LEIF)

Maak een afspraak

Een waardig levenseinde voor iedereen 

Iedereen komt vroeg of laat in aanraking met een sterfgeval in de familie. Soms stelt men zich dan vragen of dit levenseinde wel op de manier gebeurde zoals de persoon het zich had voorgesteld.

Het LEIFproject, een open initiatief dat bestaat uit mensen en verenigingen die streven naar een menswaardig levenseinde voor iedereen, zet de wil van de patiënt voorop.

Het is dus mogelijk om ervoor te zorgen dat je afscheid zal kunnen nemen op de manier die jij in gedachten had. Informatie over dit project kan je vinden in het LEIFblad, een praktische gids die je helpt bij het maken van keuzes wanneer je weet dat sterven onafwendbaar is.

Momenteel kan je bij onze dienst Burgerzaken een wilsverklaring inzake euthanasie laten registreren, maar deze wilsverklaring is enkel geldig als je in een onomkeerbare coma ligt. Veel mensen willen ook graag laten vastleggen wat er moet gebeuren als ze bijvoorbeeld dement worden, als ze kanker hebben of een andere levensbedreigende ziekte. Bij het gemeentebestuur kan dit echter niet geregistreerd worden, maar het kan wel worden opgenomen in een “negatieve” wilsverklaring. Dit en zoveel andere dingen worden duidelijk uitgelegd in dit LEIFblad.

De brochure LEIFblad kan je gratis krijgen in het gemeentehuis bij de dienst Burgerzaken of je kunt ook www.leif.be raadplegen voor meer informatie. Natuurlijk kan je eventuele vragen ook altijd met je dokter bespreken.

Naar top