Kids-ID

 

De Kids-ID is een elektronisch identiteitsdocument dat kan worden aangevraagd voor kinderen met Belgische nationaliteit jonger dan 12 jaar en dat maximaal 3 jaar geldig blijft. De Kids-ID bevat alle identiteitsgegevens en een foto van het kind die zichtbaar zijn op de kaart zelf en elektronisch via de chip.

Het is een officieel reisdocument waarmee kinderen kunnen reizen in de meeste Europese landen en in sommige landen daarbuiten, op voorwaarde dat ze vergezeld zijn van een ouder met een geldige identiteitskaart.

De Kids-ID is een reisdocument, maar biedt bijkomende voordelen:

  • elektronische identificatie op internet vanaf de leeftijd van 6 jaar (veilig chatten, bibliotheek, ...);
  • de Kids-ID vermeldt een centraal telefoonnummer waaraan verschillende telefoonnummers in cascade van familieleden of anderen kunnen gekoppeld worden bij gevaar of problemen. 

Een kids-ID blijft drie jaar geldig, zelfs als het kind tijdens deze geldigheidsduur 12 jaar wordt en vanaf dat moment een elektronische identiteitskaart voor Belgen zou kunnen aanvragen. Opgelet: wanneer de foto van het kind niet meer gelijkend is, moet je een nieuwe kids-ID aanvragen.

Bij de aanvraag komt het kind mee voor de controle van de identiteit en foto. Het moet een recente gelijkende pasfoto zijn die voldoet aan dezelfde eisen van de eID.

Opgelet: de afleveringstermijn voor een Kids-ID kan oplopen tot 20 werkdagen (= maximum een maand). Vraag de kaart dus tijdig aan. Voor wie vlugger over een Kids-ID wil beschikken is er de procedure dringend en zeer dringend, maar die zijn duurder. 

Prijzen

  • Normale prijs: € 10,00
  • Prijs voor dringende aflevering: € 115,00
  • Prijs voor zeer dringende aflevering: € 180,00

Oude identiteitsbewijzen moet je terug inleveren bij vernieuwing of afgegeven worden als je een identiteitskaart ontvangt.

Hoe aanvragen

Je vraagt de kids-ID aan bij het gemeentebestuur waar het kind is ingeschreven. Het kind moet bij de aanvraag aanwezig zijn.

Het aanmaken van de kids-ID duurt 3 à 4 weken. In drukke periodes kan de productietijd oplopen. Vraag de kids-ID dus tijdig aan.

Kostprijs

De kostprijs van een kids-ID is €10,00 (ook duplicaat).

De kostprijs voor de "spoedprocedure dringend" is € 115,00 en de kostprijs voor de "spoedprocedure zeer dringend" is € 180,00.

Let op! Houd je PUK-code altijd goed bij. Je betaalt € 5 als je een nieuwe PUK-code wil aanvragen.

Wat meebrengen

Bij de aanvraag van een kids-ID moet je het volgende meenemen:

  • de elektronische identiteitskaart van de ouder die de kids-ID aanvraagt;
  • bij vernieuwing vervallen kids–ID moet de oude ingeleverd worden;
  • een recente, scherpe pasfoto van het kind in kleur.
kids_id

Openingsuren & contact

Burgerzaken

adres
Markt 15A3980 TESSENDERLO
Tel. tel.
013 35 33 48
e-mail
burgerzaken@tessenderlo.be
Vandaag:09.00-12.00 uur en 16.30-19.00 uur