Kamerwoningen

Wie in een kamer woont, deelt een keuken, badkamer en/of toilet met andere kamerbewoners in het gebouw. Een woning heeft 3 basisfuncties: de keuken, het bad of de douche en een het toilet. Bij een kamer is minstens één van de drie basisfuncties van een woning niet aanwezig in de woning maar wel in het gebouw voor gemeenschappelijk gebruik met andere bewoners.

Een kamerwoning omvat alle kamers en de gemeenschappelijke ruimten van het gebouw.

Vlaanderen heeft duidelijke regels voor kamerwoningen. Sinds 25 april 2022 heeft de gemeente Tessenderlo ook een gemeentelijk politiereglement welke extra veiligheids- en kwaliteitseisen oplegt voor kamerwoningen.

Als uitbater/eigenaar/verhuurder van een kamerwoning moet je voldoen aan minimale veiligheids- en kwaliteitseisen en een uitbatingsvergunning aanvragen alvorens je één of meerdere kamer(s) mag verhuren. Het verhuren van een kamerwoning(en) die niet aan bovenstaande voldoen, is strafbaar met een boete, een heffing en/of een gevangenisstraf.

Wie kamer wil verhuren,  moet een uitbatingsvergunning hebben. Het aanvraagformulier kan je hieronder terugvinden of vraag je op de gemeentelijke dienst Ruimtelijke Planning & Vergunningenbeleid.

Naar top