Initiatiefrecht & Formatievorming

Op deze webpagina vind je meer informatie over de formatievorming en de installatie van de nieuwe gemeente- en OCMW-raad.

De stemresultaten van de gemeenteraadsverkiezingen kan u raadplegen op deze pagina van de Vlaamse overheid: https://okt24.vlaanderenkiest.be/#/gemeente 

Initiatiefrecht

Artikel 5, §3 van het decreet over het lokaal bestuur (DLB) kent in afnemende volgorde van lijstgrootte een exclusief initiatiefrecht toe om een meerderheidscoalitie te vormen. Het initiatiefrecht komt eerst toe aan de verkozene met de meeste naamstemmen van de grootste lijst en gaat vervolgens over naar de verkozene met de meeste naamstemmen van de tweede grootste lijst en zo verder in afnemende volgorde van lijstgrootte. Als een lijst in twee fracties is opgesplitst, komt het initiatiefrecht toe aan de verkozene die het hoogste aantal naamstemmen heeft en die tot de fractie met de meeste zetels in de gemeenteraad behoort. Als beide fracties van de gezamenlijke lijst even groot zijn, komt het recht toe aan de verkozene met het hoogste aantal naamstemmen op die lijst.

Het initiatiefrecht start officieel de dag na de ondertekening van het proces-verbaal van de verkiezingen. In veruit de meeste gemeenten zal dat proces-verbaal al op 13 oktober opgemaakt worden. Is dat zo, dan begint de eerste periode van het initiatiefrecht te lopen op maandag 14 oktober 2024. Elke periode duurt veertien dagen.

Opgelet

Als het proces-verbaal pas na 13 oktober opgemaakt is, dan start het initiatiefrecht later. Meer lezen kan via volgende links: Coalitievormen  Initiatiefrecht en aanwijzing burgemeester

PeriodeStart initiatiefrechtInitiatiefhouderOvergang / einde / afstand
114 oktober 2024Marc Heselmans (CD&V)(14 dagen vanaf 14 oktober)
2
3
4

Formatievorming

Vanaf deze gemeenteraadsverkiezingen is er nieuwe regeling voor de coalitievorming. Tenzij er een absolute meerderheid is, is er immers een coalitie nodig. Het decreet lokaal bestuur legt de volgorde vast welke partij als eerste het initiatief zal nemen om de coalitiegesprekken te openen om een meerderheid in de gemeenteraad te vormen. 

Op datum van 26 oktober 2024 werd een gezamenlijke akte van voordracht van kandidaat-schepenen, de leden Bijzonder Comité Sociale Dienst (BCSD) en de voorzitter van de gemeenteraad ingediend door de verkozene voor de gemeenteraad die op dat moment het initiatiefrecht had, zijnde Marc Heselmans  (CD&V Tessenderlo-Ham).

De heer Heselmans diende een gezamenlijke voordracht in namens de lijsten (in afnemende volgorde van het aantal zetels) van CD&V Tessenderlo-Ham, Vooruit en N-VA.

Met de indiening van deze voordrachtakte komt met ingang van 27 oktober 2024 een einde aan de periode van initiatiefrecht.

Leden van college van burgemeester en schepenen

  • Burgemeester: Marc Heselmans (CD&V)
  • 1e schepen: Karolien Eens (Vooruit)
  • 2e schepen: Stefan Govaerts (CD&V)
  • 3e schepen: Kurt Vermeyen (Vooruit)
  • 4e schepen: Ronald Carmans (N-VA)
  • 5e schepen: Patrick Bosmans (CD&V)
  • 6e schepen: Hilde Aegten (CD&V)
  • 7e schepen: Guido Steurs (Vooruit) – opvolging vanaf 1 januari 2028: Lode Pollet (Vooruit)
  • 8e schepen: Lander Vander Meer (N-VA) - opvolger vanaf 1 januari 2028: Aykut Cukur (Vooruit)
  • Bijzonder Comité Sociale Dienst - voorzitter/schepen van rechtswege: Nancy Sanen (CD&V)
  • Voorzitter gemeenteraad: Bieke Nobels (Vooruit) – opvolger vanaf 1 januari 2028: Isabelle Kortleven (N-VA)

Installatievergadering

De nieuw verkozen gemeenteraadsleden worden formeel aangeduid tijdens de installatievergadering. Die zal plaatsvinden op 2 januari 2025 om 20..00 uur in het gemeentehuis van Tessenderlo (Markt 15A) uur. Dit is een openbare zitting, publiek is welkom.

Contact

Burgerzaken

Vandaag Nu gesloten
Wapenstilstand
Morgen
Open van 09:00 tot 12:00 uur & 13:30 tot 15:30 uur
Naar top