Inhuldiging troostplek, een moment van rust dicht bij huis

Gepubliceerd op vrijdag 17 jun 2022 om 09:23
Een goed jaar geleden kreeg het lokaal bestuur de vraag van lokale verenigingen - Ferm, Landelijke Gilde en Samana - en van inwoners om een troosplek in te richten.

De vraag naar een troostplek kwam midden in de coronapandemie.  Het bestuur besefte direct dat er inderdaad een grote nood was en is aan een plekje in Tessenderlo waar mensen eventjes konden stil staan bij al dat verdriet en menselijk leed. Vele konden door de coronacrisis geen afscheid nemen van geliefden, gewoon een laatste bezoek brengen, nog even de hand vasthouden, met gebruiken en rituelen samen waardig afscheid nemen,... het was door de coronamaatregelen vaak onmogelijk.

Met de nieuwe troostplek wil het lokaal bestuur dat mensen elkaar hier kunnen vinden voor troost in moeilijke momenten, voor een babbel of gewoon om even stilte tot rust te komen en er hoop en kracht te vinden. We kunnen er ook de vele slachtoffers van deze pandemie herdenken. Het bestuur zocht naar een toegankelijke plek met een mooie invulling. We kozen voor een plek aan de voorzijde van woonzorgcentrum Heuvelheem, Solveld 32. Voor de invulling stapten we naar de Kunstkring Tessenderlo. Lutgart Persoons, lid van Kunstkring Tessenderlo, heeft deze opdracht aanvaard. Het is een knap kunstwerk geworden, dat perfect weergeeft wat de bedoeling is van deze troostplek. De titel van het beeld is "MOnuMENT". Er is ook een gedicht dat men kan lezen via de QR-code bij het monument of op www.tessenderlo.be.

De inhuldiging van de troostplek gebeurde op vrijdag 10 juni. Tijdens de inhuldiging las de voorzitster van onze plaatselijke FERM-afdeling als één van de initiatiefnemers een mooie tekst voor.

Naar top