Hondenaanlijnplicht

De algemene aanlijnplicht voor honden is belangrijk voor de veiligheid van alle natuurliefhebbers en om planten en dieren te beschermen.
Een hond mag dan afgericht zijn, er kan altijd iets onverwachts gebeuren. Kinderen en volwassenen reageren vaak ongemakkelijk op een loslopende viervoeter en baasjes hebben hun hond ook niet steeds onder controle.
Ook broedende vogels en andere dieren ondervinden hinder van rondsnuffelende honden die niet op de paden blijven.
Wil je je hond vrijlaten, dan is er voor jou het losloopbos waar je geliefde viervoeter maar liefst 7,5 ha natuur ter beschikking heeft om te ravotten. Daarbuiten blijft de aanlijnplicht gelden!

Er zijn meerdere redenen waarom je je hond best aan de leiband houdt.

Om de natuur te beschermen

Vooral in de lente is de natuur heel kwetsbaar omdat ze dan één grote kraamkliniek is. De eerste jonge kieviten komen uit hun ei en jonge hazen lopen weer rond. Eenden zitten op het nest of hebben nu net jongen gekregen. Een groot deel van de reegeiten is ‘hoogzwanger’ en is niet zo snel als anders. Een ander deel heeft al reekalfjes op de wereld gezet.

Deze kalfjes liggen in de eerste levensdagen heel stil in het gras of tussen de bladeren en struiken in het bos. Loslopende honden kunnen deze dieren verstoren, bijvoorbeeld door hun geur, hen wegjagen of zelfs doden.

Elk jaar sterven er verschillende dieren omdat ze gebeten worden door een loslopende hond of achtergelaten worden omwille van het geurspoor van een hond.

Uit respect voor andere bezoekers

Iedereen wil van de natuur genieten, met of zonder hond. Hondeneigenaars gaan er vaak van uit dat hun hond lief en trouw is en geen gevaar of bedreiging vormt. Wellicht is dat in vele gevallen ook zo, maar een dier is nooit volledig voorspelbaar. Een hond kan opschrikken en opeens anders reageren. Voor andere bezoekers en zeker voor kinderen is een vreemde en/of loslopende hond vaak beangstigend. Wandelaars, joggers en fietsers stellen het niet op prijs als een loslopende hond hen ongevraagd benadert of achtervolgt. Elk jaar worden er meerdere bijtincidenten bij joggers en wandelaars gemeld.

Om je hond te beschermen

Wist je dat een loslopende hond zélf gevaar loopt? Niet alleen andere honden, maar ook everzwijnen of opgeschrikte paarden kunnen je trouwe viervoeter verwonden. Ook autowegen die langs de rand van het bos liggen, zijn gevaarlijk als je hond te ver weg loopt of achter een dier aanloopt. Bovendien zijn loslopende honden die de natuur in trekken vatbaarder voor ziekten en vreemde beestjes, zoals teken.

Gerelateerde items

Naar top