Energiepremies en andere steunmaatregelen

Er zijn heel wat premies beschikbaar als je energiebesparende maatregelen doorvoert in je woning of appartement.

Fluvius

Premievoorwaarden 2024
Premie dakisolatie of zoldervloerisolatie - doe-het-zelf
 • De isolatie moet zelf geplaatst zijn
 • De premie is geldig voor de aankoop van het isolatiemateriaal
 • De aanvraag moet worden ingediend bij Fluvius uiterlijk binnen de 2 jaar na datum van de laatste factuur (=eindfactuur)
 • De premie is geldig voor facturen met datum tussen 1 juli 2022 tot en met 30 juni 2024 en mogen op het moment van de aanvraag maximaal 2 jaar oud zijn. Enkel deze facturen komen in aanmerking voor de berekening van het premiebedrag
 • Het isolatiemateriaal mag in verschillende lagen worden geplaatst, maar de totale Rd-waarde moet groter zijn dan of gelijk zijn aan 4,5m² K/W. De Rd-waarde van een eventuele bestaande isolatielaag mag niet worden meegerekend om de minimumwaarde van 4,5 m² K/W te behalen
EPC labelpremie

EPC vóór de renovatie (= start-EPC) mag niet ouder zijn dan 2019.

 • Nieuw EPC opgemaakt na 01/01/2021 en binnen termijn van 5 jaar t.o.v. start-EPC.
 • Enkel premie bij labelverhoging volgens de voorwaarden (zie informatieblad).
 • De EPC-labelpremie is niet cumuleerbaar met de totaalrenovatiebonussen van de BENO-pass.
Premie asbestverwijdering van niet-verwarmde gebouwen met plaatsing van zonnepanelen

Ligt er op je domein een niet-verwarmd gebouw zoals een stal, garage, koterij… waarvan de dakbedekking bestaat uit asbest? Dan geven we je graag een duwtje in de rug voor de verwijdering van je oude dakbekleding. De grootste voorwaarde is dat je in ruil voor minstens 10% van de oppervlakte van het verwijderde dak zonnepanelen plaatst.

Er zijn ook premies voor een hemelwaterput met pompinstallatie, infiltratievoorzieningen,...).

De Fluvius premies kunnen gecombineerd worden en zijn onafhankelijk van jouw inkomen, waardoor ze door iedereen aangevraagd kunnen worden (voor beschermde afnemers zijn de premies hoger). Premies kunnen per post maar ook online aangevraagd worden na uitvoering van werken. Vergelijkbare premies zijn beschikbaar voor ondernemingen. Alle informatie en voorwaarden vind je via www.fluvius.be via het menu premies – premies voor huishoudelijke klanten (of premies voor ondernemingen).

Voor al de andere premies moet je bij mijnverbouwpremie zijn.

Vlaamse premies

Mijn VerbouwPremie: voortaan 1 loket voor Vlaamse renovatie- en energiepremies

Mijn VerbouwPremie is het nieuwe online loket van de Vlaamse overheid voor de aanvraag van premies voor renovatie en energiebesparende investeringen. Hebt u plannen om uw muren, vloer of dak te renoveren en te isoleren? Zijn uw ramen aan vervanging toe? Plaatst u nieuwe leidingen voor elektriciteit of sanitair? Of investeert u in een zonneboiler, warmtepomp of warmtepompboiler? Met 1 loket en een vereenvoudigde procedure is het nog makkelijker om premies te vinden en aan te vragen.

 • Voor wie? Voor al wie investeert in een bestaande woning, bestaand appartement, appartementsgebouw of bedrijfspand.
 • Voor wat? Er zijn premies in volgende categorieën: dakrenovatie, buitenmuurrenovatie, vloerrenovatie, renovatie van buitenschrijnwerk, binnenrenovatie, investeringen in hernieuwbare energie, en vernieuwing van elektriciteit en sanitair.
 • Welk bedrag? Het bedrag van de premie hangt voor woningen af van het totale gezinsinkomen en de samenstelling van het gezin. Voor bedrijfspanden gaat het om een vast bedrag per m2 of per installatie.

Ontdek via de simulator op welke premies en premiebedragen u recht hebt.

Financier uw verbouwing met Mijn VerbouwLening

Naast de invoering van Mijn VerbouwPremie, kunt u vanaf 1 juli 2022 ook de Mijn VerbouwLening tot € 60.000 aanvragen. Met deze lening kunnen renovaties gefinancierd worden die zowel focussen op woningkwaliteit als op het verbeteren van de energieprestatie. Deze lening kan aangevraagd worden voor wie in de laagste of middelste inkomensgroep van Mijn VerbouwPremie zit. Daarnaast komen ook private verhuurders en verhuurders via een sociaal verhuurkantoor in aanmerking. Met de Mijn VerbouwLening kan je lenen aan een percentage van 2,75%. Voor meer info kan je terecht bij het Energiehuis Limburg. 

Surf naar www.mijnverbouwpremie.be voor meer informatie.

Voor meer info kan u terecht bij energie@tessenderlo.be.

Naar top