Energiepremies en andere steunmaatregelen

Er zijn heel wat premies beschikbaar als je energiebesparende maatregelen doorvoert in je woning of appartement.

Fluvius

Een eerste belangrijke instantie voor premies is Fluvius, waar premies voor jou als privé persoon beschikbaar zijn voor tal van isolatiemaatregelen (dak-, zolder-, buitenmuur-, en vloerisolatie, nieuwe beglazing) en ook energiebesparende toestellen (ventilatiesysteem, warmtepomp, warmtepompboiler, zonneboiler, zonnepanelen,..). Je kan al deze premies combineren met een EPC labelpremie, in geval het EPC label van je woning of appartement door de genomen maatregelen verlaagt van E of F naar C, B of A. Er zijn ook premies voor een hemelwaterput met pompinstallatie, infiltratievoorzieningen,...).

De Fluvius premies kunnen gecombineerd worden en zijn onafhankelijk van jouw inkomen, waardoor ze door iedereen aangevraagd kunnen worden (voor beschermde afnemers zijn de premies hoger). Premies kunnen per post maar ook online aangevraagd worden na uitvoering van werken. Vergelijkbare premies zijn beschikbaar voor ondernemingen. Alle informatie en voorwaarden vind je via www.fluvius.be via het menu premies – premies voor huishoudelijke klanten (of premies voor ondernemingen).

Gemeentelijke premies

Als enige gemeente in de regio geeft ook Tessenderlo premies. Om het niet moeilijker te maken dan nodig zijn de gemeentelijke premies gekoppeld aan deze fluvius premies. De premie bedraagt 20% van het bedrag dat je van fluvius ontvangt. Hier hoef je in principe geen extra aanvraag voor te doen. Fluvius informeert de gemeente over jouw aanvraag waarop de gemeente automatisch haar 20% aan jou overmaakt (om alles vlot te laten lopen dien je wel op je fluvius aanvraag aan te vinken dat je akkoord bent met deze GDPR voorwaarden (privacy wetgeving)).

Vlaamse premies

Tot slot zijn er ook op Vlaams niveau premies, die ook gecombineerd kunnen worden met de fluvius en gemeentelijke premies. De bekendste is de overkoepelende renovatiepremie, waar echter wel specifieke voorwaarden gelden (beperkt inkomen, jouw woning moet minstens 30 jaar oud zijn,..). informatie en alle voorwaarden vind je op www.vlaanderen.Be/overkoepelende-renovatiepremie.

Vanuit Vlaanderen is er ook een interessante premie beschikbaar voor privé eigenaars die een thuisbatterij willen installeren om het rendement van hun zonnepanelen te verhogen. Die vind je op www.energiesparen.be/thuisbatterij. Voor mensen ouder dan 65 jaar biedt Vlaanderen ook de aanpassingspremie aan.

De Vlaamse energielening

Je kan tot € 15.000,00 lenen aan 0% interest over een periode van 10 jaar met de Vlaamse energielening. Deze geld voor bepaalde kwetsbare doelgroepen.

Als je hier niet aan voldoet kan je als Limburger beroep doen op een lening aan 1,5% interest (voor een uitgeleend bedrag tussen € 1.250,00 tot € 30.000,00). De heflt van het uitgeleend bedrag moet gaan naar energiebesparende maatregelen (de andere helft kan gebruikt worden voor andere renovatiemaartregelen (vb. vervanging keuken,…).

Meer informatie en voorwaarden voor beide leningen vind je op www.energiehuislimburg.be/lening. 

Naar top