Energiedelen

Sinds 2022 kan je de energie die je met je eigen installatie hebt opgewekt delen met anderen, zoals je familie, vrienden of buren. Je kan ook delen met jezelf, bijvoorbeeld door energie uit te wisselen tussen je thuisadres en je buitenverblijf. Het enige wat je daarvoor nodig hebt, is een digitale elektriciteitsmeter.

Zelf verbruiken

Wek je je eigen energie op met bijvoorbeeld zonnepanelen? Dan is de voordeligste optie om die zo veel mogelijk zelf te verbruiken. Zo hoef je die energie niet aan te kopen of overschotten te injecteren op het net.

Heb je toch energie die je zelf niet gebruikt? Dan kon je die al verkopen aan je energieleverancier. Vanaf nu kan je hetzelfde doen met andere actieve afnemers. En al wat niet gedeeld of verkocht raakt, kan je nog altijd kwijt aan je energieleverancier.

Collectief gebouw

Energiedelen kan ook in een collectief gebouw (appartementsgebouw, kantoorcomplex,..). Eigenaars kunnen gezamenlijk investeren in zonnepanelen op het dak van het gebouw en als actieve afnemers de opgewekte energie kosteloos onder elkaar delen, bijvoorbeeld voor het geïnvesteerde bedrag.

Naar top