Kom jij tussen januari en augustus in aanmerking voor een COVID-vaccinatie?

Gepubliceerd op maandag 16 jan 2023 om 15:00
Vaccinatiecentrum West-Limburg organiseerde op 22 december voor het laatst een prikmoment. Sinds de start van de herfstcampagne hebben 70.000 burgers uit onze Eerstelijnszone een uitnodiging ontvangen voor een herfstbooster en ruim de helft ging op de uitnodiging in. Maar hoe gaat het nu verder?

Wie komt de komende maanden niét in aanmerking voor een vaccinatie?

Momenteel beveelt de Hoge Gezondheidsraad de toediening aan van één jaarlijkse booster (al dan niet aangepast aan de Omikron-variant) in de aanloop naar de winterpiek voor 50-plussers en risicopersonen. Dit biedt volgens de deskundigen voldoende bescherming om sterfgevallen en ziekenhuisoverbelasting te voorkomen. Gelet op dit advies is het niet de bedoeling dat er aan burgers een bijkomende booster wordt aangeboden voor de periode van januari tot en met augustus.

Concreet betekent dit het volgende: als je na 12 september 2022 een boostervaccinatie ontvangen hebt, kom je tot en met augustus 2023 niet in aanmerking voor een nieuwe boostervaccinatie. Je werd immers al gevaccineerd met een vaccin dat aangepast is aan de Omikron-variant.

Wie komt wel in aanmerking?

  • Iedereen die nog geen basisvaccinatie ontvangen heeft;
  • iedereen die al een basisvaccinatie ontving en na 3 maanden recht heeft op een eerste boostervaccinatie;
  • iedere burger die ouder is dan 18 jaar en al een eerste boostervaccinatie ontving voor 12 september 2022 en na 3 maanden recht heeft op een boostervaccinatie met een vaccin dat aangepast is aan de Omikron-variant.

Waar kan je terecht voor een COVID-vaccin?

Het is de bedoeling dat de vaccinaties worden uitgevoerd door de reguliere vaccinatoren. Het gaat hier dan om huisartsen, thuisverpleegkundigen (in opdracht van een arts) en apothekers.

Vaccinatie bij je huisarts

Nu VC West-Limburg de deuren gesloten heeft, kunnen huisartsen nog steeds vaccinaties tegen COVID-19 plaatsen. Zij werken daarvoor samen met de apothekers, waar ze hun vaccins kunnen afhalen zoals ze dat eerder deden in de vaccinatiecentra. Neem contact met je huisarts indien je nog vragen hebt over je COVID-19 vaccinatie of indien je nog een vaccinatie wil.

Vaccinatie bij de apotheker

De COVID-vaccinatie bij de apotheker zal enkel geplaatst worden na een afspraak. Je kan op www.apotheek.be terugvinden bij welke apotheek een vaccinatie mogelijk is.

Vragen?

Je kan je steeds wenden tot de Helpdesk Covid (078 78 78 50).

Naar top