Capaciteitstarief

Sinds 1 januari 2023 is het capaciteitstarief voor elektriciteit ingevoerd met als doel het stroomnet te ontlasten. Naarmate er meer grote verbruikers komen (elektrische auto’s, warmtepomp, inductiekookplaat,...) wordt het net immers zwaarder belast wanneer al die toestellen tegelijk worden ingeschakeld. Het stroomnet wordt versterkt om te kunnen voldoen aan dit meerverbruik. Dit is echter duur en de uitrol van nieuwe stroomverbruikers gaat sneller dan de groei van ons stroomnet.

Consumenten met grote energieverbruiken moeten in dit scenario vermoedelijk meer betalen. De VREG geeft daarom de raad om het gebruik van bepaalde toestellen uit te stellen en te spreiden in de tijd. Het advies is om bijvoorbeeld niet gelijktijdig te koken, te wassen en de auto op te laden.

Hoe wordt het capaciteitstarief berekend?

De digitale meter meet jouw maandpiek. Dat is het kwartier van de maand waarin je gemiddeld het meeste stroom verbruikte. Het uiteindelijke capaciteitstarief wordt berekend op het gemiddelde van de maandpiek in de voorbije twaalf maanden. Mensen met terugdraaiende teller betalen een vast bedrag. 

Meer informatie?

Meer informatie vind je via www.vlaanderen.be of www.vreg.be.

Naar top