Puzzelstuk met betrekking tot de evacuatie van Wervik en Geluwe

Deze informatie is niet meer actueel!
Looise hulp bij de evacuatie van Geluwe en Wervik? Welke Looienaren vingen tijdens de eerste wereldoorlog mensen op uit Geluwe en Wervik? Deze twee gemeenten kregen het zo zwaar te verduren dat alle inwoners moesten vluchten. En dat deden ze zelfs tot in Tessenderlo. Wervik en Geluwe doen een oproep om het verhaal en de geschiedenis van de vele duizenden vluchtelingen van 1917 te reconstrueren ... Looise hulp bij de evacuatie van Geluwe en Wervik?

Welke Looienaren vingen tijdens de eerste wereldoorlog mensen op uit Geluwe en Wervik? Deze twee gemeenten kregen het zo zwaar te verduren dat alle inwoners moesten vluchten. En dat deden ze zelfs tot in Tessenderlo. Wervik en Geluwe doen een oproep om het verhaal en de geschiedenis van de vele duizenden vluchtelingen van 1917 te reconstrueren en zo deze pijnlijke gebeurtenis uit de geschiedenis van de gemeenten in herinnering te brengen. Wervik en Geluwe liggen in het zuiden van West-Vlaanderen, vlakbij de Frans-Belgische grens en op de taalgrens nabij Komen-Waasten. De gemeenten zijn voornamelijk bekend om zijn Nationaal Tabaksmuseum, de prachtige gotische Sint-Medarduskerk en het Gallo-Romeins verleden. Tijdens de Eerste Wereldoorlog hadden Geluwe en Wervik –net zoals de rest van België- te lijden onder het krijgsgewoel. Na de inval van de Duitsers in oktober 1914 werden beide gemeenten kantonnementen onder Duits militair bestuur. Het dagelijkse leven stond helemaal in het teken van de bezetter. In Wervik en Geluwe waren duizenden Duitse soldaten gestationeerd.
Maar in 1917 sloeg het noodlot nog eens extra hard toe. Vanaf mei was er steeds meer bedrijvigheid aan het front bij Wijtschate-Mesen en in de lucht boven het operatiegebied. Bijna elke dag had de streek rond Wervik te lijden onder artilleriegranaten en bommen. De bevolking kon er onmogelijk nog blijven.
Vanaf 31 mei moesten alle inwoners van Wervik hun woning en de stad verlaten. Een maand later kregen ook de inwoners van Geluwe het bevel hun gemeente te verlaten.
De geëvacueerde Wervikanen en Geluwnaren vonden tijdelijk onderdak in de provincies Oost-Vlaanderen, Antwerpen, Brabant en Limburg. Sommigen bleven maar enkele maanden, anderen meerdere jaren.
Zo verbleef een deel van de inwoners in Tessenderlo. Jammer genoeg zijn veel van de gegevens over onze geëvacueerde inwoners verloren gegaan.

Illustrator Carll Cneut maakte een schilderij over de evacuatie van Wervik en Geluwe en in elke gemeente die haar hulp bood, hangt de komende maanden een stukje van dat schilderij. In Tessenderlo kan je het puzzelstuk bekijken in het cultuurhuis. Je kan er ook terecht om jouw verhaal of dat van je familie neer te pennen in een notitieboek dat je vindt bij het puzzelstuk. In november komen alle puzzelstukken opnieuw samen in Wervik en wordt het schilderij weer compleet. De binnengekomen verhalen worden verzameld in een boek.

Meer info: cultuurhuis Tessenderlo – cultuurhuis@tessenderlo.be

Bron: UiTinVlaanderen.be

Wanneer

 • woensdag 28 juni ’17
  van 00.00 uur
 • donderdag 29 juni ’17
  van 00.00 uur
 • vrijdag 30 juni ’17
  van 00.00 uur
 • zaterdag 01 juli ’17
  van 00.00 uur
 • zondag 02 juli ’17
  van 00.00 uur
 • maandag 03 juli ’17
  van 00.00 uur
 • dinsdag 04 juli ’17
  van 00.00 uur
 • woensdag 05 juli ’17
  van 00.00 uur
 • donderdag 06 juli ’17
  van 00.00 uur
 • Toon alle datums

Prijs

Gratis (Basistarief: 0,00 €)

Waar

naam
cultuurhuis Tessenderlo
adres
Rodeheide 33980 Tessenderlo
Alle activiteiten
foto: Puzzelstuk

Categorie

Organisatie

naam
cultuurhuis Tessenderlo